“David Crosby: Remember My Name”

Brutalno o sebi!

Bilo je poprilično intrigantno očekivanje, što će dokumentarac o David Crosbyju donijeti i u kom obliku. Svi koji prate muziku prošlog, pa i ovog stoljeća, znaju da je David Crosby nezaobilazna figura rock miljea, ali i  enfant terrible rocka. Nadaleko je poznat njegov nagli temperament, koji ga je ne jednom uvalio u nevolje i ne samo to. Na kraju balade, otuđio ga je od svih s kojima je ikad radio, koje je volio, što moramo priznati, ne uspijeva svakome.

Od prvih kadrova je jasno da David sublimira svoj život, ne žali toliko za greškama da bi ih ispravio, jer kako sam kaže „one su zamrznute u vremenu“, već da bi se javno ispričao svima koje je povrijedio.  Lista nije baš mala. Od ranih je dana ljude oko sebe udaljavao svojim ponašanjem, do te mjere da mu je recimo Joan Baez poručila je da je među njima gotovo, s pjesmom. Pa i velika četvorka Crosby Still, Nash & Young su se raspali poglavito radi njegovog ponašanja. Ne bez žaljenja u filmu kaže da on nije ljut na njih, već oni na njega, što direktno implicira njegovu krivicu.


‘David Crosby: Remember My Name’  / Trailer

Iako tijekom cijelog filma defiliraju scene u kojima Crosby opisuje kako se s kime svadio i ispričava se nakon toliko godina, ipak u cjelini, film nije jedno veliko ispričavanje, kao što bi se dalo naslutiti, već brutalno seciranje Crosbyjeve unutrašnjosti u kojoj glavnu riječ očito igra konflikt. Kako sa samim sobom, tako i s okolinom. Koliko je bio nagao i neobuzdan svjedoči i činjenica da je proveo u zatvoru pet mjeseci radi oružanog napada, što i nije baš tako bezazleno.

Film je inače snimljen sekvencijalno, za vrijeme Crosbyjeve turneje po sjevernoameričkom kontinentu, i daje se lijepo naslutiti da je baš to njegov prirodni ambijent, Koliko god mu je teško napustiti dom i krenuti na put, ta cesta i bina su njegov život, Drugi nalazi u studiju i tek potom u krugu obitelji. Svi oko njega su svjesni toga, i mire se s time, jer David Crosby je sam jedan i jedinstven.

Ono što ovaj film izdvaja i smješta na vrh dokumentaraca koji se bave muzičkim miljeom jest radnja koja uz djelove razgovora s novinarom kronološki prati Davida od mladih dana s grupom Byrds, preko oformljivanja Crosby, Stills & Nash i naposljetku pridruživanje Younga, (CSN&Y je možda nakon Beatlesa najveći komet koji je zapljusnuo muzičko nebo. Najimpresivnije iz tog razdoblja su fotografije gdje se vide njih četvero i pred njima prepun stadion, od nekih 100 000 duša. Nevjerojatno!)


‘David Crosby: Remember My Name’  / Trailer

Solo rad je ipak nešto slabije zastupljen, iako je naslov filma parafraza debut solo albuma „If I Could Only Remember My Name“ . Režiser je vješto izbjegao klišej u kojem je mogao upasti nabrajanjem naslova, te u biti osim spominjanja impresivnog solo debuta, u filmu nema spomena solo albuma, bar ne taksativnog. (Osim na kraju, kao dio odjavne špice.)

Dokumentarac „David Crosby: Remember My Name“ je jedan od najboljih filmova ovog žanra koji je snimljen u posljednje vrijeme, a možda i najbolji koji je ikada snimljen. Brutalnost otvaranja, nepoznato ovom umjetniku do današnjih dana i spretna montaža kratkih sekvenci pjesama dali su filmu autentičnost i spontanost, te  se film gleda u jednom dahu i bez „pauze za kokice“.

Svjetlan svoje smrtnosti David Crosby se napokon otvorio i u neku ruku pred nama je ispovijed čovjeka koji je u životu doslovno sve prošao. I ne samo to, označio je epohu svojim postojanjem,  imenom i radom te je u biti naslov filma deplasiran u značenju, jer ime David Crosby je nemoguće zaboraviti.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh