David Byrne – “American Utopia”

Ožujak – 2018.

Prošlo je punih četrnaest godina od kako je David Byrne izdao posljednji solo album “Grown Backwards”.

Doduše, nije da je David ljenčario, daleko od toga. U posljednjoj je dekadi aktivno surađivao s Brian Enoom na albumima “Everything That Happens Will Happen Today” (2008. godina) i “St. Vincent (Love This Giant)” (2012. godina).

Isto tako, napisao je muziku za seriju “Big Love”, te kompletan mjuzikl “Here Lies Love”, (2002.godine.).


David Byrne – “Everybody’s Coming to My House”

No sve su to bili radovi koji su uključivali suradnike te se i ne mogu smatrati solo albumima u klasičnom smislu. No, zato je “American Utopia” u bilo kojem pa i klasičnom smislu solo album David Byrnea. Sastavljen je od deset pjesama koje od svojih prvih nota odaju autora i sve što stoji iza njega. A toga ima puno, previše za jednog čovjeka.

Još od mladih dana i početaka s matičnom grupom Talking Heads, preko mjuzikla, baleta, solo albuma, kolaboracija.. , sav ovaj rad je čisto art usmjeren kao i cijeli njegov život. Stoga David Byrnea jedino možemo tako i promatrati, kao umjetnika čiji je cijeli opus vezan za tri slova “art“.

Ni ovaj album nije izuzetak i predstavlja još jedan pun pogodak ovog newyorkčanina.

Na albumu je neizostavni Brian Eno u društvu s Rodaidh McDonaldom.

Album je inače dio velikog multimedijalnog projekta „Reasons to Be Cheerful“, u kojem je glavna tema postizanje sreće u životu i pored problema i kriza kroz koje prolazi pojedinac, ali i samo društvo u kojem obitava. (Ime projekta je inače izvedeno od Ian Duryijeve pjesme “Reasons to Be Cheerful, Part 3”.)

I naposljetku, album „American Utopia“ postaje Davidov prvi solo album koji se penje na Billboardovu listu Top 10, zauzimajući treće mjesto!


David Byrne – “American Utopia” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh