Crime & the City Solution
Zagreb, Vintage Industrial Bar
03. Prosinca – 2023.g

Jednom zgodom Princ tame, pok. Mark Lanegan izjavio je da je na njega najviše utjecao “Shine” drugi album australske skupine ogorčenih duhovnika znanih kao Crime and the City Solution, koji su se u dvije godine ukazali u glavnom gradu po drugi put.

Prvi put u zagrebačkom Boogaloo-u, i sad u Vinatage-u.

Kako nisam mogao nazočiti prvi put, jako me obradovala vijest da se Crimovci, Simon Bonney i njegova družba, ovog puta u šestoj inkarnaciji grupe, vračaju u Zagreb.

Nakon uvodnog seta, jako dobrog i zanimljivog gitarista Joshua Murphyja, ekipa je izašla u sastavu: Simon Bonney, vokal, vođa i osnivač grupe, koji je od početka u grupi prošavši sve njene faze od 1977. do do danas, zatim njegova životna, bračna i glazbena družica Bronwyn Adams, violinistica, vokal i performer, berlinski Australac Chris Hughes na bubnjevima, Joshua Murphy na gitari i belgijski multi-instrumentalist Fred Jacques Lyeen, koji je svirao u bendu pok. Mark Lanegana.

Koncert je počeo sjajnom „All must be love“ s albuma „Shine“. Tom isposničkom himnom iz 1988.g.kojom Bonney svojim glasom još uvijek u dobroj formi, vapijućim, ali i teatralnim, poput umirućeg u pustinji. Kao zloguki prorok najavljuje potonuće broda u oluji.

Redaju se stvari s novog albuma “Killer” objavljenog ovog ljeta. Bonney, ne obećavajući sretan kraj, … . Adamsica pored njega, u stopu ga prati na violini glasno vrišteći, usput pokazujući zavidnu performersku akrobatiku raspetljavajući svoju gusto razbarušenu narančasto crvenu frizuru oblikujući je u razno razne figure. Njezini snažno artikulirani vriskovi zaledili su mi krv u žilama. Sve vrhunski obojeno odlučnim/odličnim udaraljkama Chrisa Hugheya, milozvučjem syntija F.J.Lyenna i sjajnim solažama uvodničara na gitari Joshua Morphya.

Fanovi i štovatelji ovog odista vrhunskog benda uživali su u odličnoj izvedbi. Mnogi su poslije koncerta izjavili da je svirka umnogome bila bolja nego prije dvije godine u Boogaloou.

Za kraj moram se malo i lokal patriotski pohvaliti da su na koncertu bila i tri predstavnika iz Bola, na Braču koji su odista bili ushićeni.

Nakon Swansa, Crime su lijek za dušu…


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh