Carole King – “Tapestry”

Veljača – 1971.

Kada je 1971. godine Carole King izdala svoj drugi album “Tapestry”, već je bila etablirano ime u svijetu show businessa.

Kao mlada skladateljica u to vrijeme je već imala iza sebe nekoliko mega hitova u izvedbi drugih izvođača. Od njih su neki postali evergrini. Više se nitko i ne sječa tko je napisao “The Loco-Motion”, “Will You Still Love Me Tomorrow”, “Pleasant Valley Sunday” i “You Make Me Feel Like A Natural Woman”, koje su donijele slavu cijeloj armiji umjetnika koji su harali top listama. (Little Eva, The Chiffons, The Monkees i Aretha Franklin). Nudim odgovor, Carole King je napisala sve te pjesme. (Neke u suradnji sa suprugom, Gerry Goffinom!)

Na nagovor James Taylora, Carole snima svoj prvi album “Writer“. Pored zvjezdanog kompozitorskog statusa Carole ovim albumom pridobiva cijeli muzički establišment, od kritike, diskografskih kuća koje se otimaju za njen potpis, do auditorija koji je prihvatio bez ostatka.

Drugi album je trebao samo potvrditi sve što je prvi obećavao i sve bi se posložilo da ne može bolje.


Carole King – “You’ve Got a Friend”

Kad je “Tapestry” izašao izazvao je neviđenu senzaciju, jer album jer „debelo, debelo“ premašio sva očekivanja. Carole postaje zlatna djevojka, album najprije zlatan i to unutar tjedna kad je izdan, platinast nedugo nakon toga, da bi se naposljetku okitio rijetkim atributom „dijamantno odličje“. Rječnikom novca, do kraja 2011. godine se prodao u 25 milijuna primjeraka.

Kolika je bila snaga ovog albuma svjedoči pomalo bizarna činjenica, da su neke od obrada pjesama s albuma zasjele na vrhove top lista istovremeno s albumom “Tapestry“. James Taylor lansira obradu pjesme “You’ve Got a Friend”, s njom osvaja #1. mjesto Billboarda i #4 mjesto UK top liste, Barbara Streisand te iste, 1971. godine lansira obradu “Where You Lead” i penje se na #40, mjesto Billboarda, dok je njena živa izvedba obrade pjesme “Sweet Inspiration”, sljedeće godine stiže do #37. mjesta Billboarda.

Shodno tome je i pohod top listama. Na Billboardu provodi, pazite ovo, neprekinuto punih 15 tjedana na prvom mjestu, a u životu je proveo 300 tjedana na toj, najprestižnijoj top list ina svijetu.

Rolling Stone magazine ga smješta na #25 mjesto vječne liste: „500 Greatest Albums of all Time“

Carole King se ovim albumom, ali i ostalim svojim radom upisala u red najplodonosnijih autora moderne muzike prošlog stoljeća.


Carole King – “Tapestry” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh