Camel – “A Live Record”

Travanj – 1978.

album-art

00:00

Profilirajući se kao perjanica progresivnog pokreta Canterbury provenijencije i imajući iza sebe odlične albume („Camel“, „Mirage“, „The Snow Goose“,  „Moonmadness“ i “Rain Dances“, od kojih je  „The Snow Goose“ ponio epitet remek djela), Camel se odlučuje na lansiranje živog albuma.

Kako u progresivnim krugovima tog doba ništa nije bilo „business as usual“, tako je i ovo izdanje bilo iznimno. Za razliku od uhodanog (čitaj, štancanja škuda bez velikog ulaganja), Camel poseže za konceptom koji će ga učvrstiti na vrhu prog scene.

Naime, taj prvi živi album „A Live Record“, je bio dupli.  Na prvom vinilu su se našle snimke s izdanih albuma, snimljene na različitim lokacijama i dakako, u različitim vremenskim terminima. Sve su prearanžirane u skladu s trenutnim statusom benda u izričaju.

Na drugom vinilu je bio kompletan album „Snow Goose“, snimljen u Royal Albert Hallu, u Londonu, u Listopadu 1975. godine.


Camel – “Never Let Go” / Live At Hammersmith Odeon

Djelo je u potpunosti prearanžirano i prilagođeno za izvedbu sa   London Symphony Orchestra u pratnji. Ne treba ni napominjati da je djelo dobilo sasvim novo ruho i time u biti postalo samostojno.

Koliko je priprema bila studiozna i nadahnuta svjedoči i podatak da se svi, manje-više, slažu u konstataciji da je ova izvedba najvećeg djela benda, bolja od originala.

Stoga, iznimnost ovog djela je ujedno i preporuka svakom tko se pokušava upoznati s opusom benda, da počne baš od njega, jer razumijevanje i prihvaćanje ovog albuma otvara vrata ostatku opusa, a time i cijelog pravca. I dakako, ni tu nije kraj, ali to ipak ovisi o stupnju znatiželje i afiniteta onog tko istražuje.

Za stare znalce, album „A Live Records“ predstavlja ugodan kutak u kojem s mogu skloniti i sa sebe otresti svakodnevne brige, jer od prvih nota prvog vinila, do zadnjih drugog, album vas okruži nekom vrstom zida u kojem faktor vrijeme ne postoji.

Rijetki su takvi ….


Camel – “A Live Record” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh