Cambridge Film Festival & Syd Barrett!

Listopad – 2016.

Na Cambridge Film Festivalu je premijerno prikazan dokumentarac “Get All That Ant?”.
Film na osebujan naćin prikazuje segmente života Syd Barretta dok je studirao i radio na tom prestižnom koleđu.

Mimo djela posvećenog Barrettu, prikazan je i film o šezdesetima, koje su ostavile duboki trag na ovoj instituciji.

Režiser filma o Barrettu je Anthony Stern, koji je s Barrettom studirao i bio mu dobar prijatelj u to doba. Dakle, pronašli su pravu osobu!

Sam film je donio do tada neviđene snimke Syda, koje su nastale za vrijeme studija na Cambridgeu, te za njegovog boravka u Londonu i San Franciscu. Prema kazivanju aktera ovog događaja, prikazano je po prvi put kako je u biti Syd krenuo prema eksperimentu s muzikom i na koji način je još u toj školi koristio neobične instrumente da bi dobio željeni zvuk.

U filmu se pojavljuju snimke koncerata The Rolling Stonesa, the Doorsa, Pink Floyda i Donovana. Pored Stonesa, Floyda i Donovana intrigantno djeluje informacija o snimci koncerta grupe  the Doors. (relacija Syd – Morrison?).

Istovremeno s prikazivanjem filma oformljena je Cambridge Live ekipa koja je u suradnji sa portalom ISpySydinCambridge.com “služila” kao vodić za šetnju lokacijama u kojima je obitavao Syd. U prezentaciji su bili uključeni objekti u kojim je stanovala obitelj Barrett, njegova škola, ali i domovi Davida Gilmoura i Roger Watersa.

Syd Barrett je nedugo nakon napuštanja Cambridgea osnovao Pink Floyd, te s njima počeo meteorski uspon. Nažalost, eksperimenti sa halucinogenim drogama u kojima je tražio inspiraciju su otišli predaleko, te je počeo tonuti u ludilo koje je eskaliralo do te mjere da je bend morao donijeti drugog gitaristu da ga zamjeni na sceni. Taj drugi gitarista je bio njegov školski drug, David Gilmour.
Ostalo je povijest.

I ono što napominjem u svakoj ovakvoj prilici, moramo dati kredite svim članovima grupe Pink Floyd, jer su jednoglasno odlučili da se Syd Barrettu isplaćuju tantijemi, ne samo za pjesme koje su nastale za njegovog boravka u grupi, već i za sve koje su nastale nakon njegovog odlaska. Drugim riječima, Syd Barrett je na financijskom planu bio aktivni član grupe sve do svoje smrti.

Umro je u Srpnju 2006. godine.

na vrh