Burke Shelley
1950. – 2022.

Siječanj – 2022.

Preminuo je John Burke Shelley!

Davne 1967 godine zajedno s Tony Bourgeom i Ray Phillipsom osniva sastav Budgie. Iako iz Walesa, sastav brzo stječe popularnost na Otoku jer su krenuli “100 na sat” s nečim što bi se danas opisalo kao teškometalna grmljavina. (govorimo o 1967. godini!).

Bili su najbučniji bend, prije nego su im primat preoteli Deep Purple, ali bili su nešto više. Bili su embrio iz kojeg se razvio drugi otočki val teškog metala. Ne za ništa Metallica redovno na koncertima izvodi baš njihovu, „Breadfan“ i baš tu je kompoziciju napisao  John Shelley, dakako uz mnoge druge.

Cijeli je svoj muzički život vezao uz Budgie, te je s njom i krenuo u besmrtnost. Iako ne toliko priznat na ovim prostorima, Budgie u bivšoj Istočnoj Europi uživa kultni status. Budgie su uz Frank Zappu božanstva iza Željezne zavjese. I kad je ona pala, njihova je popularnost eksponencijalno rasla.


Budgie – „Breadfan“

Stoga i nije čudno da je posljednja turneja benda, 2010. godine trebala biti održana u bivšoj Istočnoj Europi, ali je prerano zaključena otkazom koncerta u Poljskoj, jer je Shelley svršio u bolnicu. Nikad se nije oporavio da bi s bendom nastavio rad. Samim time Budgie je prestao postojati.

Budgie je bio sastav koji je svojim djelovanjem osvijetlio put generacijama koje su dolazile. Iako su tavorili pri dnu druge otočke lige za svojih najsvjetlijih trenutaka, ostali su na površini i dapače, tek nakon što je kreativna slava potamnila, isplivali su na površinu kao jedan od onih bendova koji mijenjaju ili utiru puteve za nove trendove u muzici.

Voljeli ih ili ne, Budgie su bili baš to, a jedan od glavnih nositelja tog tereta je bio je John Shelley.

R.I.P. teškometalni papagaju!

na vrh