Božidar: Top 10 albuma 2020.

Izbor napravio Božidar Celić

Unatoč društvenoj i ekonomskoj krizi uzrokovanoj pandemijom, ovogodišnja produkcija je bila bogata, ili možda baš zato, jer su se autori u nemogućnosti nastupa okrenuli komponiranju i produkciji.

Glazba je neiscrpna tema, prisutna i u najtežim vremenima, štaviše, sva je umjetnost nadahnuta upravo teškim vremenima.

Od svih albuma koji su mi tokom godine bili na raspolaganju, ovo su, shodno mom mišljenju u ovom trenutku, najbolji, iako bi možda već sutra ova lista izgledala drugačije.

Ovisno o glazbenom ukusu, vjerujem da će ove preporuke naići na interes, a za neke možda i poticaj da bar neke od tih albuma i nabave.

Za neke od odabranih albuma postoje objavljene recenzije na ovom portalu, pa je ovo i svojevrsni podsjetnik na njih.


10. Crown Lands – Wayward Flyers Vol. I (2020)

Kanadski duo Crown Lands možda su zvijezde u usponu zbog svojih velikih rifova, drskih gitara i energičnih nastupa uživo, ali bez obzira na sve, njihova akustičarska strana je zapanjujući primjer sposobnosti da svoju glazbu prilagode potpuno drugačijem kontekstu, upumpavajući novi osjećaj života i kreativne energije.

Crown Lands – “Howlin’ Back Again”


9. Blackfield – For The Music (2020)

Bogatstvo projekta Steven Wilson-a i Aviv Geffen-a temelji se na izuzetno nadarenom smislu da slože više slojeva i uravnoteže svaki detalj dopadljivo izrađenih prog-pop melodija, u vrlo sentimentalnoj i melankoličnoj izvedbi, korektno uravnoteženoj, tako da nikad ne zvuči usiljeno ili pretjerano dramatično, stvarajući vrlo dobar ambijent opipljivih slika.

Blackfield – “White Nights”


8. Thievery Corporation – Symphonik (2020)

Album ‘Symphonik’ revitalizira jedanaest pjesama iz četvrtstoljetne karijere kolektiva Thievery Corporation, udahnuvši novi život vlastitim klasicima i odišući istim vrstama glazbenog bogatstva i raznolikosti izraza kakvog smo mogli od njih i očekivati, govoreći o trajnom utjecaju i postojanoj snazi elitnih veterana elektronske glazbe.

Opširnije u recenziji koju možete naći ovdje!

Thievery Corporation – “Depth Of My Soul”


7. Brian O hEadhra & Fiona MacKenzie – Tuath – Songs Of The Northlands (2020)

Brian Ó hEadhra i Fiona MacKenzie, kao dokazani i etablirani keltski glazbenici koji rade kao solo izvođači ili sa raznim sastavima, na albumu ‘Tuath – Songs Of The Northlands’, uz inovativne aranžmane, eksperimentiraju kombinacijom kako keltskih tradicionalnih, tako i modernih folk pjesama, “world music” elemenata, elektro fuzije i ambijenta.

Opširnije u recenziji koju možete naći ovdje!

Brian Ó hEadhra & Fiona MacKenzie – “Cantigas de Santa Maria; No. 10, Rosa das Rosas”


6. The Flower Kings – Islands (2020)

‘Islands’ je naslov koji se odnosi na temu izolacije kojom se ovaj novi opus bavi, temu nužno nadahnutu tim neobičnim životom koji nam nameće ova društvena kriza. Na mnogo načina ovaj kvazi-konceptualni album duboko zadire u duhovnu stranu života očito ubrizganu u Stolt-ov glazbeni pozitivizam.

Opširnije u recenziji koju možete naći ovdje!

The Flower Kings – “Broken”


5. Ozric Tentacles – Space For The Earth (2020)

Ostajući vjerni svojoj modernoj interpretaciji space rocka, glazba na albumu ‘Space For The Earth’ se ponovno može nedvojbeno prepoznati kao tipični Ozric Tentacles album: instrumentalno, kozmičko putovanje, s blagim okusom egzotičnog.

Opširnije u recenziji koju možete naći ovdje!

Ozric Tentacles – “Space For The Earth”


4. The Pineapple Thief – Versions Of The Truth (2020)

Poput zagonetne naslovnice, koristeći gravuru pokojnog njemačkog umjetnika Michael Schoenholtz-a, koja je apstraktni niz oblika koji izazivaju osjećaj zbunjenosti, nagovještavajući labirint koji se ne može riješiti, a gledatelja ostavlja otvorenim za različita tumačenja – pružajući svakoj osobi priliku da vidi vlastitu “verziju istine”, ‘Versions Of The Truth’ usredotočen je na lirske teme koje okružuju upravo to: istinu i neizbježni sukob percepcije.

The Pineapple Thief – “Versions Of The Truth”


3. Stone Temple Pilots – Perdida (2020)

Akustično, melodično, melanholično, sjetnog srca i duševne isporuke, deset duboko osobnih pjesama koje tkaju introspektivne tekstove zajedno s neočekivanim instrumentima kako bi slušatelje odveli na emocionalno i glazbeno putovanje na albumu ‘Perdida’ suprotstavljaju se bilo kojem prethodnom naslovu u katalogu Stone Temple Pilots-a.

Stone Temple Pilots – “Fare Thee Well”


2. Nicholas Gunn – Pacific Blue (2020)

Duboko introspektivan, kontemplativan, izuzetan u svim detaljima, ‘Pacific Blue’ Nicholas Gunn-a, djelo je neizmjernog užitka, puno iznenađenja s bogatim osjećajem slobode koji bilježi stalne promjene, neprestano kretanje oceana u svoj veličanstvenosti, nudeći dubok osjećaj mira.

Opširnije u recenziji koju možete naći ovdje!

Nicholas Gunn feat. Alina Renae – “Pacific Blue”


1. L. Shankar – Chepleeri Dream (2020)

Dijete čudo, virtuozni violinist, vokal, skladatelj i producent Lakshminarayana Shankar, profesionalno poznat kao L. Shankar (http://lshankar.com/), nadaleko se smatra živom legendom i glazbenim genijem.

Shankar se preselio u Indiju u siječnju 2016. godine na poziv Šri Thirumeni Gurujija u hramu Chepleeri Siva u mjestu Kattukulam, Punchapadam, 30 km od Pallakad-a, gdje je i dobio inspiraciju za ovaj album.

Kroz ovaj album, Shankar je želio Keralu staviti na horizont ljubiteljima glazbe širom svijeta: “Bio sam toliko nadahnut raditi na ovom albumu i uključiti mnoge izvrsne glazbenike u ovaj projekt. Pjesme odražavaju moje iskustvo života u hramu Chepleeri u Kerali tokom velike katastrofe, poplava koje su uništile Keralu i morao sam prevladati sve prepreke kako bih ovaj projekt završio. To je uistinu bio izazov, ali ja volim izazove. Čine me jačim“.

Glazbenici, pjevači, vizionari, poznati i opskurni, svi su prihvatili odati počast ovom jedinstveno nadarenom glazbeniku i možda čak i pronaći novu inspiraciju nastupajući na njegovim snimkama.

  1. Shankar – “In My Heart”

  1. Shankar – “Knowing You”

  1. Shankar – “New World”

A povijest nam još jednom potvrđuje ironiju kozmosa da su neke od najljepših umjetnosti rođene iz tragedije.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh