Bon Jovi – “Bon Jovi”

Siječanj – 1984.

Album “Bon Jovi” je prvi album istoimene američke grupe Bon Jovi. Iza ovog albuma stoji koliko čudna, toliko i klasična priča u rocku, toliko puta ispričana u bezbroj varijanti.

John Francis Bongiovi se 1980. godine zaposlio u Power Station Studios, u kojem je dio vlasništva imao njegov nećak Tony Bongiovi, koji je istovremeno je bio i producent (Gloria Gaynor, Talking Heads, Aerosmith i the Ramones, a status je stekao u studijima gdje je bio tonac Jimi Hendrixu).

Mladi John Francis Bongiovi, kojem su tada bile 22 godine, snima demoe u studiju, ali bez uspjeha. Svi koje je pokušao zainteresirati za svoje snimke su ga odbijali. Kolo sreće se počelo polagano okretati kad je John odnio trake lokalnom DJ-u Chip Hobartu, kojemu su se svidjele pjesme, a posebno “Runaway”, koju je pored emitiranja u svojoj emisiji uvrstio i na kompilacijskom albumu na kojem je predstavljao mlade nade.

Nije trebalo puno, Mercury Records zapaža mladog Johna i zove ga na potpisivanje ugovora. Tijekom snimanja, osoblje u studiju Johnu daje nadimak Bon Jovi, što on uzima kao svoje ime, ali i ime benda koji će se tek okupiti. Na prvim snimkama su sudjelovali studijski glazbenici, okupljeni oko neformalnog benda, The All Star Review, dok su članovi koji su izašli na pozornici kao Bon Jovi bend, stigli kasnije. Posljednji je mjesto zauzeo Richie Sambora i pohod je mogao početi.


Bon Jovi – “Runaway”

S albuma je skinuta singlica “Runaway”, koja se dobro probila među auditorijem, te prokrčila put albumu do #43. mjesta na Billboardovoj top listi. Bio je to ipak iznenadni uspjeh, poglavito, jer su album, pa i grupa, bili daleko od top grupe koja bi mogla ovladati scenom u nekim „normalnim“ uvjetima. No, bio je to trenutak kad je na sceni u Americi vladao vakuum, i Bon Jovi je jednostavno bio usisan u njega. Pa i sam Bon Jovi je u nekoliko navrata iskreno priznao da su bili loši, da su im albumi bili prosječni, sve od izlaska „Slippery When Wet” na kojem su dosegli zrelost i pretočili ogromno koncertno iskustvo u punokrvne studijske snimke.

Pored praznog mjesta na sceni, Bon Jovi je još jednim zasluženo uskočio na rock vlak i zajahao na njegovo čelo. Bio je to njihov odnos prema publici. Danas je to već legendarno, no na počecima, trebalo je steći taj status. A Bon Jovi ga je gradio mukotrpno i strpljivo. Potpuno predani koncertima i publici, nikada u karijeri nisu napravili ništa što bi išlo na štetu i jednog gledatelja iz milijunskog auditorija. Čak su u dvoranu, na svoj račun puštali one koji nisu imali za ulaznice. Svaki koncert su odrađivali kao da je najveći i najvažniji u životu i time dobili ono što se novcem ne može kupiti, poštovanje.

Voljeli njihovu muziku ili ne, mora im se odati priznaje za to, kako onda, prije skoro pola stoljeća, tako dan danas


Bon Jovi – “Bon Jovi”  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh