Blind Faith – “Blind Faith”

Kolovoz – 1969.

album-art

00:00

Kad je Steve Winwood pozvao Eric Claptona na jam u svoj podrum, nije vjerojatno ni sanjao da će mu taj poziv preusmjeriti tok karijere.
Iz dana u dan Steve i Eric su se zabavljali u podrumu. Nakon par dana zovu Ric Grecha, basistu grupe Family da im se pridruži u svirci.

Iako ni tada nisu imali nekih ozbiljnih namjera, ipak, embrio buduće super grupe je bio stvoren. Sudbina se pobrinula da se konačna formacija „dogodi“ ne baš na oduševljenje prisutnih. Naime, čuvši da je negdje u blizini svirka, Ginger Baker je nepozvan i nenajavljen banuo u podrum, sjeo za bubnjeve, mutno ih pogledao s pitanjem, „jel’ mislite početi?“


Blind Faith – “Can’t Find My Way Home” 

Sam je Clapton kasnije izjavio da je Ginger bio posljednja osoba koju je želio vidjeti u životu, a kamoli svirati s njim. No, magija koja se rodila u podrumu je sve pokrenula i Blind Faith, prva super grupa je bila rođena.

Vijest o njenom osnutku je odjeknula kao bomba diljem zemaljske kugle, te se s nestrpljenjem čekao bilo kakav znak života i smjera u kojem je grupa namjeravala krenuti. A on je došao, ni manje ni više nego pred 1000 000 duša u Hyde parku. Bio je to nesretni debut, za kojeg grupa nije bila spremna. Pogotovo se Clapton protivio nastupu i to se i te kako vidi na snimci. (opširnije o ovom događaju možete naći ovdje!).

Povratak u studio i lansiranje albuma.
U trenutku kad je izašao, zasjeda na prva mjesta na obje strane Atlantika, Europi, Dalekom Istoku i tko zna gdje već nije poharao top liste. Kritika mu nije bila baš naklonjena, jer je i pored neosporne veličine očito nije odražavao ono što su očekivali. A što su očekivali, tko zna, ali činjenica je da album nosi nekoliko koncertnih standarda kako Claptona, tako Winwooda, pa i samog Bakera u solo izvedbi.


Blind Faith – “Presence of the Lord” 

Povijesno gledano, prvijenac i jedini album grupe Blind Faith je odličan album, možda premekan za ono vrijeme i očekivanja, ali i nakon pola stoljeća od nastanka odolijeva zubu vremena.

Blind Faith nakon izlaska albuma odlazi na tromjesečnu turneju po Americi i Europi, te se pri povratku kući instant raspada i nikada se više na nalaze, bar ne u tom sastavu.

Blind Faith će biti upamćena kao prva super grupa, ali i jedna od rijetkih koja je ipak opravdala taj epitet. (jedina formacija s tim predikatom koja je uspjela opravdati status je bila grupa UK, ali to je jedna druga priča)

“Had to Cry Today”, „Can’t Find My Way Home”, “Presence of the Lord” i “Sea of Joy” su danas dio opće kulture svake iole obrazovane osobe na planeti.

Dovoljno!


Blind Faith – “Blind Faith” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh