The Clash – “The Clash”

Travanj – 1977.

Grupa The Clash izdaje debut album.

Po samom izlasku grupa skreće pažnju na sebe, ne samo zbog trenda kojeg su potakli, već i radi neuobičajene kvalitete koju su isporučivali. Za razliku od mnogobrojnih vršnjaka na sceni, The Clash su ipak znali svirati.

Inače sam nastanak albuma je već klasična priča. Nastao u tri posjeta studiju, uključujući i miksanje, isporučuju album CBS-a, potrošivši pri tom u totalu, preračunato oko 6000 eura.

Album ustoličuje The Clash kao nadolazeću atrakciju, te biva proglašavan albumom godine. Svoju magičnu auru je održao do današnjih dana, iako je otupila socijalna oštrica kojom je vitlao.


The Clash – “Police & Thieves”

No, svejedno, današnje vrijeme ga pamti kao „jednog od najvećih muzičkih izdanja epohe“. Nema ankete ni povijesne top liste na kojoj nije na gornjem djelu ljestvice.

Inače The Clash su ušli u povijest još po jednom, ne baš popularnom činu.

Povijest kaže, mediji prenosili, a publika spoznala, da je potpisivanje ugovora s diskografskom kućom CBS,  bio taj trenutak koji je potopio punk pokret, te je krenuo u susret establišmentu, kojeg je nemilosrdno i beskompromisno secirao u svojim pjesmama.

Sam datum potpisivanja, mnogi tumače, kao “dan kad je umro punk!”


The Clash – “The Clash” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci