David Bowie – “Hunky Dory”

Prosinac – 1971.

S albumom „The Man Who Sold the World“ David Bowie polako osvaja pozicije na rock nebu.

Za vrijeme turneje po Americi, rađa se ideja o albumu koji bi djelom bio posvećen američkim veličinama (Andy Warhol, Bob Dylan i Lou Reed), no istovremeno, negdje u to vrijeme počinje Bowieva fascinacija kulturom tog kontinenta.

Po povratu u UK Bowie ima slobodne ruke, ugovor s matičnom diskografskom kućom je istekao, te si uzima vrijeme samo za sebe. Povlači se i posvećuje skladanju novih kompozicija. Ovaj put je umjesto skladanja uz pratnju gitare odabrao klavir.

Nije prošlo dugo, pregršt kompozicija je osvanuo u kosturima, te kontaktira Rick Wakemana (koji je u to vrijeme bio član grupe Strawbs, ali je radio i kao studijski muzičar), te s njime finalizira mnoge kompozicije koje će se naći na sljedećem albumu. (Iz te faze nastanka potječe taj piano utjecaj koji se provlači cijelim albumom.)


David Bowie – “Changes”

Nekako u to vrijeme Bowie zove stare suradnike na okupljanje, iako su ga manje više svi napustili pred kraj prethodne turneje, ne slažući se s pravcem u kojem je krenuo. Što se prelomilo u Mick Ronsonu, koji postaje vjerni suradnik, teško je reći, ali činjenica jest da je na snimanju albuma „Hunky Dory“ u studio stvoren embrio budućeg pratećeg benda „Spiders from Mars“.

Album „Hunky Dory“ izlazi i nailazi na nepodijeljene simpatije kritike s obje strane Atlantika, koja ga je prihvatila kao do tada najzrelije djelo David Bowiea. No, ali album se slabo/katastrofalno prodavao, toliko slabo da po izlasku nije omirisao ni jednu top listu.

I onda se događa bajka. Bowie izdaje sljedeći album „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, i, …. , uspjeh albuma povlači za sobom i prethodnika. (razumljivo, s obzirom na to da su albumi vezani pupčanom vrpcom). Tek tada „Hunky Dory“ dolazi na top liste, ali ne da ih je samo posjetio, već se recimo u UK penje na #3. mjesto top liste albuma, penje se na Billboard, penje se na manje više sve top liste na svijetu.
Pomalo bizarno, ali tako je bilo.


David Bowie – “Life on Mars?”

Danas je status ovog albuma jasan. „Hunky Dory“ postaje album na kojem je Bowie napokon postao onaj pravi Bowie. Od ovog albuma art komponenta u opusu počinje svoj pobjedonosni pohod. Isto tako, „Hunky Dory“ je bio album koji je Bowiea uveo u klub velikih, a kasniji albumi su to samo zacementirali.
I da ne nabrajam dalje, album „Hunky Dory“ zauzima istaknuta mjesta u svim anketama kad se govori o izdanjima iz tog doba. Interesantan je tom kontekstu status na vječnoj listi magazina Rolling Stone. 2003. godine ga je smjestio na #107. mjesto, a na revidiranoj listi izdanoj 2020. godine na #88. mjesto. Ukratko, album koji je navikao da vrijeme radi za njega.

I za sam kraj, ako se itko zapitao, što znači „Hunky Dory“?
U slengu „zadovoljavajući“, odnosno, „dobar“.


David Bowie – “Hunky Dory” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci