“Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger”

Kolovoz – 1984.

Čudna je biljka bio Frank Zappa. Možda najčudnija u bogatom rock vrtu.

Počeo kao uvrnuti glazbenik (što je ostao do kraja života!), izdao možda najveće albume rane fuzije, koketirao sa svim mogućim formama i pri tom nikad nije izgubio svoj smisao za humor, satiru i ponajviše sarkazam, kojim je secirao sve negativno u društvu oko sebe.

Iza sebe je ostavio nevjerojatnu diskografiju, toliko bogatu da komotno mogu reći da je jedan ljudski život premalo da je se apsorbira u svojoj punoći.

I s ove vremenske distance, da, mogu reći samo jedno, Frank Zappa je bio genije, ma koliko tu činjenicu negirali oni koji ga u biti ne shvaćaju i primaju površno.

Jedan od segmenata njegova stvaralaštva je bila i klasična muzika. Da, dobro ste pročitali, Frank Zappa i klasična muzika!
I ne samo to, već je neke svoje radove (muzika iz Zappinog filma “200 Motels”) ponovo napisao u klasičnom ruhu.


Frank Zappa – “The Girl in the Magnesium Dress”

Album „Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger“ predstavlja najozbiljniji Zappinn izlet u klasične vode. Koliko je projekt bio ozbiljan zorno govori da je u tri teme gostovao kao dirigent Pierre Boulez, jedno od najvećih imena klasike tog doba. I još nešto što govori u prilog ozbiljnosti. Album je izdan na tiketi Angel Records, diskografske kuće EMI, koja se specijalizirala samo za vrhunska djela klasične muzike!!

Dakle, na albumu Pierre Boulez dirigira u tri teme, “The Perfect Stranger”, “Naval Aviation in Art?” i “Dupree’s Paradise”, dok je ostale teme odradio Frank Zappa sam na svom Synclavieru (ili kako mu je Zappa tepao The Barking Pumpkin Digital Gratification Consort)!.


“Boulez conducts Zappa: The perfect stranger”

Album jest zahtjevan za slušanje i teško se prima. Ukoliko vam je pored svoje kratke dužine trajanja prezahtjevan, kao uvod preporučam album iz 1993 godine “Yellow Shark”, koji je izdan neposredno pred Zappinu smrt.

I za kraj, jedna pomalo bizarna činjenica. Dva mjeseca nakon što je Zappa izdao album „Boulez Conducts Zappa: “The Perfect Stranger”, Deep Purple izdaje album istog imena, “The Perfect Stranger”.
Dakako, nikakvih dodirnih točaka između ova dva albuma nema, čista koincidencija , ali ipak ….!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci