“Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words”

Siječanj – 2016.

“Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words”, film o Frank Zappi, jednom od najvećih umjetnika prošlog stoljeća, ugledao je svjetlo dana premijerno na Sundance  Film festivalu u Siječnju 2016. godine.

Film je režirao Thorsten Schutte, a pokriva segmentno Frankov život s akcentom na njegove posljednje dane, kad je manijakalno radio kako bi što više ostavio iza sebe.

Time je u svoju legislativu „ukrcao na „tone“ novog materijala, koji će se nakon njegove smrti godinama, pa i desetljećima objavljivati, jer ritam nastanka je bio jednostavno ubitačan.
Sve postaje jasno kad se samo napomene da je po isteku drugog desetljeća ovog stoljeća objavljen njegov stoti album, od kojih je gotovo pola lansirano nakon njegove smrti, onda gabarit arhive poprimaju realne razmjere.

O Zappi se puno toga zna, njegov je umjetnički put popločan je bezbrojnim pravcima, eksperimentima, do te mjere da je na trenutke bilo zaboravljeno da je je isto tako jedan od najvećih živućih gitarista. Lucidnost njegove svirke, a posebno komponiranja, ga je smjestila na sam vrh velikana prošlog stoljeća, a kad se pogledaju žanrovi u kojima se ogledao, od popa, rocka, fuzije, klasike, velikih orkestara, i da ne nabrajam dalje, onda mu se ne može odreći i crta genijalnosti, koja izranja iz mnogobrojnih, danas priznatih, remek djela koje je stvorio.

Lirika pak na drugu stanu je posebna priča i možda će jednog dana i ona biti izdana na posebnom papirnatom izdanju (ako već nije), jer je njome beskompromisno secirao moderno društvo  (razlika između političara i pelena – oboje treba redovno mijenjati jer se šporkaju!), religije (koja je razlika između kulta i religije – po broju nekretnina!), stanje uma i ljudske ingenioznosti (um je kao padobran, ne funkcionira dok se ne otvori!) ….. , i još mnogo, mnogo toga (njegove izreke koje su postale djelom opće kulture iako su ili izrečene u bezbrojnim razgovorima s medijima ili su dio lirike u kompozicijama, možete naći ovdje!)

Film je u neku ruku „must see“ za sve ljubitelje Frank Zappe i ovom konstatacijom je manje više sve rečeno!


“Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words” – službeni trailer!

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci