Frank Zappa – „Sleep Dirt“

Siječanj – 1979.

Nije tajna da je Frank Zappa jedan od prvih, ako ne i prvi umjetnik koji je pokrenuo lavinu koja je razbila okove diskografskih kuća i ukinula njihov isključivi monopol na djela koja su nastala pod njihovim patronatom. Drugim riječima, u to vrijeme su diskografske kuće radile doslovno što ih je bila volja s albumima, pjesmama grupa i solo umjetnika, a za uzvrat su ti isti dobivali mrvice ili pak ni to (Black Sabbath).

Želeći steći kontrolu na svojim opusom Zappa zajedno s managerom Herb Cohenom osniva diskografsku kuću DiscReet Records, a za distributera uzimaju Warner Bros. Records. Warner objeručke prihvaća ponuđeno.

No, i u tom okruženju Zappa se našao prikliješten, te namjerava krenuti direktno s Warner Bros. Recordsom. I tu dolazi do prvog sudskog spora, jer Cohen zahtjeva pet albuma koje Zappa ima obavezu izdati za DiscReet Records.
Da bi ispunio ugovornu obavezu, Zappa dostavlja trake budućih albuma, ali i tu su ga zaskočili. Svjesno kršeći ugovor, jednostavno mu nisu platili. I ponovo radi sud. Uglavnom, da skratimo priču, jer ovo sve skupa više spada u neki priručnik iz povijesti prava, nego muzike,  1978. i 1979. Zappa izdaje četiri albuma (ostatak koji je dugovao nakon „Zoot Allures“), „Zappa In New York“, „Studio Tan“, „Sleep Dirt“ i „Orchestral Favorites“.


Frank Zappa – “The Ocean is The Ultimate Solution”

I tako je u prvom mjesecu 1979. godine Zappa izdaje „Sleep Dirt“. Album je u prvim edicijama bio instrumentalan i kao takav se čak penje na top listu u Americi. Dolazi do 175. mjesta Billboarda.

Paralelno s ovim izdanjem Zappa radi na „kompilaciji“, sastavljenoj baš od četiri diskutabilna albuma. Box set „Läther“ je izašao tek nakon Zappine smrti, 1977. godine, jer su i njega pratili sudski procesi.

No, Zappa ne bi bio to što jest, da nije …. . Album „Sleep Dirt“ je bio vani, odradio to što je odradio, ali njegov se um u međuvremenu prešaltao na neki drugi kolosijek. 1980. godine Zappa zove Thanu Harris, koja snima vokale za kompozicije  “Flambay”, “Spider of Destiny” i “Time is Money”Zappa traži od Harris, a ova dakako izlazi u susret, da snimi vokal za ulogu “Drakma: Queen of Cosmic Greed”, iz mjuzikla „Hunchentoot“, kojeg je Zappa napisao davne 1972. godine i , pogađate, nikad nije izveden na pozornici.
To samo Zappa može napraviti!.

Tijekom godina rad na albumu nije prestajao, Nadosnimljeni su bubnjevi, cijeli fragmenti ponovo snimani, …, uglavnom život albuma u kreativnom smislu nije prestao sve do kasnih devedesetih prošlog stoljeća.

Interesantan je i omot. Danas općeprihvaćen i veže se uz album. U stvari predstavlja čudovište   Hedorah iz filma Godzilla vs. Hedorah, snimljenog 1971. godine.

Zappa nikad nije odobrio ovaj omot!


Frank Zappa – „Sleep Dirt“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci