King Crimson & 50!

Year of …

Diljem neta, svi iole ozbiljnijih muzički magazini se slažu u jednom, ovo će biti godina King Crimsona.

Prošlo je ravnih 50 godina od kako je prvijenac “In the Court of the Crimson King” ugledao svjetlo dana. Istog je trenutka povijest progresivne muzike krenula sasvim drugim smjerom, mijenjajući ne samo percepciju ljubitelja naprednog, već i proširujući horizonte main stream pravaca.

Utjecaj prvijenca, ali i manje više svih nasljednika ovog albuma je bio nemjerljiv, te je stoga logično da se obljetnici posvećuje mnogo pažnje. Program u povodu obljetnice je više nego impresivan. Najprije je objavljeno da King Crimson u novoj inkarnaciji koja je na sceni već dvije godine, kreće na turneju oko svijeta. Turneja će obuhvatiti točno, 50 koncerata!
Imajući u vidu status i potražnju za kartama njihovih koncerata od kako su ponovo na sceni, mogu zamisliti koja će jagma biti za njima.

Najavljena su izdanja cijelog kataloga, novi dokumentarni film, memorabilija najrazličitije vrste i kalibra pa čak i obnovljena biografija benda Sid Smitha, koja je odavno nestala iz knjižara.


King Crimson & 50!

Kronološki bi to izgledalo ovako:

Veljača

Izdavanje 6-LP vinil box seta, “King Crimson: 1972-1974”, koji će sadržavati između ostalog ponovno izdane albume “Larks’ Tongues in Aspic”, “Red” i “Starless and Bible Black”, dakle, kompletnu metalnu trilogiju.

Svibanj

Izdavanje “Heaven and Earth”, multi-disc CD/DVD/Blu-ray seta koji pokriva aktivnost benda od 1990-te do 2008-me. Ovim će se izdanjem kompletirati serija koja obuhvaća sve albume grupe u 5.1 multi-channel audio formatu.

Listopad

Najavljeno je limitirano izdanje prvijenca “In the Court of the Crimson King”, u stvari istoimeni box set koji će pored originalnog albuma sadržavati njegov remix u  5.1 formatu, proširene ili bolje rečeno, “pune” verzije kompozicija nastalih za snimanja albuma, kao i snimke u živo istih. Isto tako, u setu će biti i booklet (vinyl-sized coffee table book) s pregršt novih fotografija banda (poznato je da se prva inkarnacija King Crimsona nije baš rado nalazila pred objektivom, smatrali su to gubitkom vremena!).

U Listopadu će isto tako bit re-izdana vinilna izdanja albuma “Beat” i “Three of a Perfect Pair”.

Dokumentarac “Cosmic F*Kc” je najavljen za kraj ove godine. Režiseru Toby Amiesu su dane odriješene ruke i od samog Maestra (Mr.Frippa). Toby je dobio “unique access to the current band”, što ga uz Stevena Wilsona svrstava u rijetke kojima je Fripp nešto povjerio, a kreativno je vezano za bend.

Naposljetku, krajem godine se planira izdati još tri izdanja iz edicije King Crimson’s “Collectors’ Club”. Prvi album će biti nedavno otkrivene snimke s pulta, kad je tonac snimio koncert kojeg je grupa održala u Newcastleu 1972. godine.

U sklopu iste najave je objavljeno da King Crimson kreće na streaming servise, te će se pored “redovnog” materijala na njima naći rijetke snimke koje će biti puštane  u tjednim intervalima, dakako, sljedećih 50 tjedana.

Memorabilije kao što su u majice, šalice, kemijske … , će biti u ponudi od prvog dana proslave obljetnice.

King Crimson je jedan od najvećih bendova koji je ikad postojao, po mnogim parametrima (nažalost ne i komercijalnim), smještaju ga  u status s the Beatlesima, a danas se to mjesto i te kako potvrđuje. Starije generacije koje znaju za njih, znaju što su, tko su i gdje su u muzičkoj umjetnosti uopće, mlade tek čeka da ga otkriju.

Nije pitanje da li će ga otkriti, pitanje je samo kad!

Možda će i ova proslava pridonijeti tome!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci