“When in Rome” – Genesis

nezaboravno!

Nakon 15 godina pauze, 2007. godine Genesis kreću na turneju u sastavu Banks, Rutherford i Collins. Sama turneja je izazvala nezapamćeni interes te je cca 400 000 karata u pretprodaji rasprodano u 40 minuta. Sam naziv turneje je simboličan, “Turn it on Again”.

Posljednji koncert te velike turneje je bio u Rimu u Circus Maximus areni. Autor ovog teksta je bio jedan od sretnika koji su u ruci imali (besplatnu!) kartu koja je otvarala magična vrata „rock raja“. Prošlo je 10 godina, ali siječanja ne blijede….

Genesis su imali i još uvijek imaju kultni status u Italiji. Dogovorom managementa grupe i gradskih vlasti, koncert je bio besplatan! Grad Rim je preuzeo logističke troškove i dao prostor, a grupa je u znak zahvalnosti odradila ostatak. Pošto sam u to vrijeme živio u Italiji takva se prilika nije propuštala.

Genesis In
Tog 14. Srpnja 2007. sam u 15:00 bio u Circus Maximus na cca 38 stupnjeva i čekao početak koncerta. Svi koji me poznaju znaju da me “mjesto teško drži”, ali vjerujte mi taj dan sam bio “usidren na mjestu”. Pogledom oko sebe sam vidio da će to biti nesvakidašnji događaj.

Sama pozornica je bila GIGANTSKIH razmjera s (poslije sam saznao) 40 000 led ekrana. Grozdovi zvučnika su bili raspoređeni uzduž i poprijeko samog prostora, cca 1 km u dužinu.

Circus Maximus se punio neviđenom brzinom. Po mojoj procjeni bilo je, a i poslije je to potvrđeno, oko 500 000 ljudi. (to je daleko više posjetitelja nego kada je Italija osvojila svjetsko nogometno prvenstvo). U publici je vladala opuštena i radosna atmosfera. Sam broj posjetitelja je ipak iznenadio i organizatore, međutim u hodu se nije moglo ništa napraviti.

Arhaična i festivalska atmosfera me je oduševila. Koncert je bio predviđen za 21:00h , ali je počeo u 21:45 . Jednostavno čekalo se da padne noć i to s razlogom.

Genesis In mid

Prve note s pozornice su mi natjerale suze na oči. Ispred sebe napokon vidim idole koji su na neki način obilježili moje odrastanje, mladost i kasniji život. Bilo je to ispunjenje dječačkih snova.

Koncert je bio fantastičan. 40 000 led ekrana je pretvaralo pozornicu i samu muzičku sliku u jednu cjelinu. Svjetlosni efekti, laseri …. Ugođaj je bio nestvaran!
Zvuk u tom ogromnom prostoru je bio kristalno čist, bez i malo distorzije. Na momente se činilo kao da sviraju na play backu, međutim to se samo činilo. Iza zavjese nije bilo skrivenih svirača.

Genesis In mid1

Sama grupa je za tu turneju bila pojačana bubnjarem Chester Thompsonom, te gitaristom Daryl Strumerom. Repertoar je bio miks klasične i pop faze grupe. U sjećanje mi se urezao “Medlle Cage”, u kojem su Genesis u furioznom tempu ukomponirali neke druge pjesme, u potpunosti prearanžirane.

Koncert je trajao skoro 3 sata. Karakterizirala ga je fantastična disciplina i profesionalnost muzičara. Ovom prilikom moram istaknuti i iskazati poštovanje talijanskim fanovima grupe Genesis. Ta ljubav i naklonost se prelijevala s jedne na drugu stranu pozornice tokom cijelog koncerta. Zborno pjevanje, neprekidni aplauzi i podrška doveli su sam događaj u euforične vode.

Genesis In bott

Kraj koncerta je obilježio vatromet koji je ionako oduševljenu publiku ostavio bez daha. Nakon deset godina od održavanja, ovaj koncert grupe Genesis je nešto “naj” što sam vidio i čuo u životu. Bio je to koncert van kategorije!

Sama činjenica da je na ovom koncertu snimljen i kasnije izdan trostruki DVD, dovoljno govori kako je bilo i što se događalo.

 *Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Genesis – “Firth Of Firth, I Know What I Like”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh