Weather Report – “Weather Report”

Siječanj – 1982.

Weather Report snima dvanaesti album, bizarnog naziva, “Weather Report”.

Zašto bizarnog?

Pa stoga jer su svoj prvi album, debut, nazvali “Weather Report” i s ovim albumom su unijeli totalnu zbunjozu među ljubiteljima muzike koji nisu bili usko vezani uz ovu grupu i prepoznavali njihova izdanja.

Zašto su Joe Zawinul and Co. ovo napravili, to će valjda jednoga dana razjasniti?

Bilo kako bilo, ovaj album u biti predstavlja i “swan song” ove velike grupe koja je u fuziji unijela toliko toga dobroga, a na trenutke i veličanstvenoga. Jer imati u svojim redovima pored svih genijalaca i jednog Jaco Pastoriusa znači samo jedno – biti u nebesima.

Nažalost, ovo je posljednji album na kojem je učestvovao Joco Pastorius i Peter Erskine. Peter je možda bio jedini koji je znao slušati Pastoriusove izlete i prilagođavati se njima, ali na način da ne izgubi onaj svoj pečat. Ne mogu reći da je Pastorius/Erskine duo bio najveća ritam sekcija ikada, ali da su bili nevjerojatno veliki, to mogu.


Weather Report – “N.Y.C. (41st Parallel/The Dance/Crazy About Jazz)”

Na albumu je još sudjelovao i to kao ravnopravni član, Wayne Shorter!

I sada, znam da zvuči malo pretjerano i da nakon ovolike količine snimljenog kreativnog materijala teško da može išta novoga izaći, ali ipak… Joe Zawinul, Wayne Shorter, Jaco Pastorius, Peter Erskine i Robert Thomas Jr., su imena od kojih se prosječnom konzumentu muzike okreće u glavi. Takva im je bila i muzika, drugim riječima, i ono najlošije od Weather Report je bilo svjetlosnim godinama iznad svega što se događalo na fuzijskoj sceni te godine.

Album “Weather Report” je bio kraj ove postave i u neku ruku, kraj komercijalnog djelovanja ove grupe.

Uglavnom, “Weather Report” nosi centralna tema iz tri djela, “N.Y.C.”. Ostale teme su manje više na tragu stvaralaštva prethodnog opusa, te ničim ne odskaču od svojih prethodnika.

Weather Report je bila velika grupa, velikan fuzije koji je na scenu donio izričaj kojeg je smjestio negdje između Mahavishnu Orchestra i klasičnog jazza.

Prevagu u ranijim radovima je nosila njihova verzija rocka, ali s vremenom, jazz i jazzy uticaj je prevladao. To je dovelo do osipanja fanova vezanih uz rock, ali istovremeno taj potez im je gradio kultni status kod sljedbenika fuzije s jazz orijentacijom.

S Pastoriusom i Shorterom u redovima Zawinul nije ima težak zadatak!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh