Van der Graft Generator – „Pawn Hearts“

Listopad – 1971.

Van der Graaf Generator izdaje četvrti album „Pawn Hearts“.

Samo nastajanje albuma je prošlo u premišljanju o njegovom finalnom konceptu. Naime, originalna ideja je bila da bude dupli album, a koncept sličan albumu „Ummagumma“, grupe Pink Floyd. Za ovakav pristup su imali i te kako debelo uporište, jer i pored kolektivnog rada, svaki od članova je svojom izrazitom individualnošću bio sposoban elegantno napuniti svoj dio vinila. No, kreacija je krenula u drugom smjeru.

Naknadno, prilikom reizdanja ovog albuma, grupa je inzistirala na originalnom pristupu. Troje od četvero članova je nakon pola stoljeća na svjetlo dana donijelo solo projekte. „Angle of Incidents“, „Ponker’s Theme“ i „Diminutions“, kreditirane Evansu, Jacksonu i Bantonu. Interesantno je da nema projekta vezanog za Peter Hammilla, u biti najkreativnijeg člana grupe, od njenog osnutka do danas.


Van Der Graaf Generator – “Man Erg”

Na američkom i kanadskom izdanju ovog albuma, se našla kompozicija „Theme One“, koju je napisao producent Beatlesa, George Martin!

Na albumu „Pawn Hearts“ sudjeluje Robert Fripp, lider King Crimsona, i to u dvije kompozicije. („Man-Erg” i „A Plague of Lighthouse Keepers“)


Van Der Graaf Generator – “A Plague Of Lighthouse Keepers”

Na kraju ove povijesne crtice, još jedan kuriozitet vezan za ovaj album. Nadam se da dobro sjedite na stolici, jer bi vas ovo moglo oboriti s nogu i privoliti da potražite ovaj album. Album „Pawn Hearts“ grupe Van der Graaf Generator se penje na komercijalne top liste albuma. Pored boravka na nižim ljestvama top lista u Engleskoj, Americi i diljem svijeta, u Italiji dolazi na prvo mjesto!!!!

Koja vremena!


Van der Graaf Generator – „Pawn Hearts“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh