Turneje, turneje ..!

Prosinac – 2017.

Vremena se mijenjaju, a s njima i običaji.

U neka druga vremena, turneje su bile gubitnici koji su promovirali albume, a prodaja albuma pokrivala gubitke na turnejama i donosila zaradu, ako je bilo.

Ne jednom je turneja bila ta koja je u biti pokopala grupu i pored rasprodanih dvorana.

Razlog?
Skupe produkcije i relativno niska cijena karata!

Danas, pola stoljeća nakon, situacija je bitno drugačija, bar za one velike.

S ili bez novih albuma, rockeri su na turnejama, periodično ili bez prestanka, jer zov novca je neodoljiv. Za razliku od nekada, cijene karta su tolike da su zarade na turnejama postale pokretač industrije. Sume su da glava zaboli.

Kao i uvijek negdje pri kraju godine se sumiraju rezultati, pa je tako statistika izbacila i sumarum turneja, odnosno listu profitabilnosti istih. Na prvi pogleda je jasno, iako pop, hip-hop and R&B dominiraju top listama, kad su turneje u pitanju, ti isti žanrovi nemaju šanse kad na pozornici izađu stari rockeri.

Na prvo mjesto top liste za ovu godinu se smjestila grupa U2, koja je na “Joshua Tree Tour” zaradila impresivnih 316 milijuna dolara. Na turneji su prodali 2.7 milijuna karata, što im je dalo oko 8.3 milijuna dolara bruto po koncertu!

Odmah iza njih su Guns N’ Roses, koji su te godine, djelomično ujedinjeni, krstarili duž 75 gradova i pri tom zaradili 292.5 milijuna dolara. No, drugo mjesto i nije u biti drugo, jer je prosječna cijena karata za Guns N’ Roses bila 109.16 dolara, dok je U2 naplaćivao 116.47 dolara. Kad se to sagleda u svjetlu ukupne brojke posjeta, onda je jasno zašto ovo drugo mjesto i nije baš drugo!

Od starijih rockera na top listi je još bila i Metallica, koja je s turnejom od 49 koncerata zaradila 152.8 milijuna dolara i time zauzela peto mjesto na listi.

Odmah iza njih je Paul McCartney, koji je uprihodio 132 milijuna dolara na 36 koncerata.

Na top #10 su još i The Rolling Stones, na devetom mjestu, sa zaradom od 120 milijuna dolara na 14 koncerata koje su imali tokom godine.

U ovom je kontekstu interesantan Bruce Springsteen, koji je inače godinama na samom vrhu ove liste, a ne rijetko na prvom mjestu. On je naime ove godine fokusiran na manje koncerte na Broadwayu (“Broadway residency”), te ga nema na top listi, ali je zato apsolutni rekorder u nečem drugom.

Naime, kako je broj sjedala na koncertima na Broadwayu limitiran, a i sam broj koncerata kojih je (samo60, cijene karata su odletjele u nebo i prodaju se po prosječnoj cijeni od 1.500 dolara.

Boss je uvijek bio boss!

na vrh