Traffic – “Traffic”

Listopad – 1968.

Traffic izdaje drugi album istog naziva.

Nakon uspješnog debut albuma „Mr. Fantasy“, Dave Mason napušta bend. Iako se wunderkind Winwood nametnuo kao neprikosnoveni lider grupe, njegov talent i multi-instrumentalno umijeće ipak nije bilo dovoljno da grupa materijalizira sve zamisli, te je Mason po ulasku grupe u studio prije snimanja drugog albuma ponovo pozvan u bend.

Svojim je kompozicijama dao onu prepoznatljivu pop boju izričaju, ali i potvrdio nedostatak homogenosti između njega i ostatka benda. Na jednu stranu su bili jazz i prog folk, a na drugu stranu pop. Nesvjesni da baš ta simbioza nosi dobitnu kombinaciju, po završetku snimanja albuma Mason ponovo napušta grupu i „Traffic“ postaje ujedno i posljednji album grupe Traffic koji je snimila originalna ekipa koja ju je oformila.


Traffic – „Forty Thousand Headmen“

Traffic nakon ovog albuma nestaje s pozornice, ali stjecajem okolnosti ili bolje rečeno nesporazuma, grupa snima još jedan album „John Barleycorn Must Die“, koji umjesto solo albuma Winwooda postaje najbolji album grupe u njenom turbulentnom postojanju.


Traffic – „Feelin’ Alright“

Album „Traffic“ je po izlasku pobrao pozitivne kritike. Na njemu su se našli i budući standardi grupe (ako se tako može reći, jer jedino što je bilo postojano u grupi je bila njena nepostojanost!). Iako su sve kompozicije na albumu veoma ujednačene, ipak se izdvaja „Feelin’ Alright“, koja kao singlica dolazi na top liste. U nekom drugom, paralelnom svemiru, „Forty Thousand Headmen“ je ta koja ga nosi.


Traffic – “You Can All Join In”

Traffic je od prvog trenutka od kada je osnovan postao jedna od najrafiniranijih grupa u rock muzici uopće i taj će status uz Procol Harum zadržati do današnjih dana. Iako relativno skromnog opusa, grupa je zlatnim slovima ispisala muzički izričaj kojeg su obogatili jazzom, folkom, progresivnom komponentom i dakako samo sebi svojstvenom verzijom popa.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh