Joan Baez – “Joan Baez”

Listopad – 1960.

Joan Baez izdaje prvi, istoimeni album.

Sam nastanak ovog albuma je veoma interesantan. Joan nudi album diskografskoj kući Columbia, ali se u posljednji trenutak predomišlja, te potpisuje za malu, nezavisnu kuću Vanguard. Bio je to nesvakidašnji potez, koji će se u budućnosti i te kako isplatiti i to poglavito na kreativnom polju. Naime, Joan je s pravom strahovala za svoj umjetnički integritet jednom kad potpiše za veliku diskografsku kuću.
S druge strane, manje diskografske kuće su, da bi privukle umjetnike, dozvoljavale potpunu slobodu i rad svojim abonentima.

Sam album je snimljen za četiri radna dana i to u nekoj dvorani koja je bila i plesni podij. Prema sjećanju same Joan, ona je otpjevala i odsvirala sve pjesme i tu je bio njen kraj, što se tiče albuma. Dalje nije mogla, a ni znala


.Joan Baez – “House of The Rising Sun”

No, ljudi oko nje su majstorski odradili svoj dio posla. I danas je zadivljujuće, da je jedan običan mikrofon za glas i drugi za gitaru mogao onako prenijeti atmosferu koja je vladala u to doba.

Album izlazi i ne nailazi na skoro nikakav prijem. Mimo toga što je samo ime Jean Baez već postalo donekle poznato na kontinentu, ploča ne dospijeva na top liste, ali začudo, postiže zlatnu tiražu. Ovu nelogičnost objašnjava izlazak njenog drugog albuma, koji za sobom vuče prvijenac, koji tek tada biva otkriven.
I da napomenem još i to, na albumu se nalaze samo obrade koje je Joan Baez odabrala među klasicima folk muzike.

Jean Baez je aktivna i do današnjih dana.

Svojevremeno sam donio par zadivljujućih crtica o njenoj turneji i rasprodanim koncertima u Londonu i Parizu. U sklopu te turneje posjetila je i naše prostore.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh