Van der Graaf Generator – “Godbluff”
10. Listopada – 1975.

Van der Graaf Generator izdaje peti album “Godbluff”.

Album je donekle bio iznenađenje, jer bend u biti nije postojao prije turneje koja mu je prethodila. Zahvaljujući nepodijeljenim simpatijama koje su stekli za vrijeme turneje, kao i statusu kojeg su potvrdili svojim ponovnim okupljanjem, Peter Hammill & Co odlučuju ući u studio.

Pa i onda, nitko nije očekivao nešto bitnije od već donesenog na turneji i prethodnim albumima. Možda baš i radi odsustva bilo kakvih očekivanja, kad je album “Godbluff” izašao, naišao je na većinom pozitivne kritike.

U trenutku lansiranja i nje bilo toliko vidljivo da će se album pozicionirati kao jedan od najboljih koje je grupa izdala, poglavito radi nešto promijenjenog izričaja koji se u neku ruku vratio par koraka unazad. No povijest kao i obično, sve račune naplati i sve postavi na svoje mjesto. Tako je bilo i s ovim albumom, te on zasluženo zauzima povlašteno mjesto u opusu.

Sam izričaj kojeg je grupa prezentirala na ovom ostvarenje je čvršći od prethodnika, jer kako su sami izjavili, jednostavno nisu htjeli napraviti “Son of Pawn Hearts”. (drugim riječima, nisu htjeli napraviti ni nasljednika, ni kopiju njihovog najuspješnijeg albuma u prvoj fazi postojanja)

Povezani članci