Sky – “Sky 3”
20. Ožujka – 1981.

Nezadovoljan smjerom kojim ide matična grupa Curved Air, nakon snimanja albuma „Phantasmagoria“, Francis Monkman napušta sigurno utočiste i kreće u novu avanturu. Curved Air se po izlasku trećeg albuma komotno smjestio negdje na sredini druge lige prog rocka, što mu je omogućilo lagodan život i dug vijek.
Očito mu „penzija“ nije bila životni moto, i ne samo da odlazi iz grupe, već kreće preko Najveće Bare i u Australiji sudjeluje u rađanju novog benda, Sky.
Možda će izgledati čudan potez, no Francis je već prije gostovao na izdanjima australskih umjetnika, te u biti, kad je napustio matičnu grupu, nje imao težak zadatak. Pogotovo jer je John Williams istovremeno krenuo u svoju avanturu, izašavši iz krutih klasičnih okvira u tretiranju gitare.

Dakako, smjer, pa i stil se odmah nametnuo, a kako u grupi nije bilo izrazito kvalitetnog vokala, to su jednostavno riješili okrenuvši se instrumentalnom izričaju.
S prva dva albuma su stekli solidnu bazu sljedbenika, tiraže su koliko toliko omogućavale bendu da se održi na površinu.


Sky – “Sarabande” (Handel, arr Williams)

No, prije snimanja trećeg albuma, Francis Monkman odlazi iz grupe, ostavljajući ih de facto na pragu ulaska u studio.

No, kako se bez svakoga može, ako se ima volje i talenta, tako je bend i bez Francisa izdao album „Sky 3“ i s njime po prvi put došao na komercijalnu top listu, i to na #3. mjesto UK top liste albuma, gdje dobiva priznanje u obliku zlatne tiraže. (dolazi čak i na Billboard, na #181. mjesto!)

Na muzičkom polju, bend radi lagani zaokret, prvenstveno pod utjecajem Steve Grayja, koji je zamijenio Francis Monkmana. Naime, Steve je sa sobom odnio jazzy izričaj, i njime de facto preusmjerio dotadašnji, koji je počivao na klasično/psihodeličnom, pod utjecajem, dakako, Monkmana.

Povijesno gledano, „Sky 3“ je bilo do tada „najtanje“ izdanje benda, ali, isto tako, posjedovalo je auru koja je privukla stare i regrutirala nove sljedbenike grupe, koji su zahvalnost izrazili odlaskom u prodavaonicu vinila.

Sky je nakon ovog albuma nastavio izdavati, ali za razliku od prva tri albuma koji su sadržavali većinom autorske teme i po koju obradu klasičnog komada, bili su sazdani većinom od obrada, da bi u finalnoj fazi života grupe, izdavali isključivo obade.
Da li se radilo o manjku inspiracije ili pak komodu, teško s ove povijesne distance, ali to uostalom danas i nije bitno.
Koliko sama činjenica da je postojao jedan bend pod imenom Sky.


Sky – “Sky 3” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh