Sky – “Sky 2”
16. Travnja – 1980.

album-art

00:00

Album prvijenac jednostavno nazvan po imenu grupe „Sky“ je polučio (pomalo iznenadni) uspjeh. Francis Monkman i John Williams, uz svesrdnu suradnju ostatka grupe,  Herbie Flowersa, Tristan Fryja i Kevina Peeka, su ponovo u studiju i snimaju nasljednika.
Formula ostaje ista, instrumentali u dodiru, a katkad i debelim uporištem u klasičnoj muzici, autorski, i obrade klasike i suvremenika („Vivaldi“/Curved Air).
Iako su mnogi spočitavali pitkost izričaja (a ne rijeko sugerirali time i pličinu), Sky se samo s jednim albumom pozicionirao na ondašnjoj sceni, u prog miljeu. Doduše, u tom miljeu i nisu bili omiljeni. Razlog je jednostavan, bili su više, main stream orijentirani, a s progom su dijelili samo osnovne poveznice.

I drugi, ovaj put dupli album, je nazvan po imenu grupe, s dodatkom „II“.
Izašao je i, opet na iznenađenje sudionika, ili pak ne!, širi svoje pipke na top liste i to daleko više od prethodnika. Toliko visoko da u UK dolazi na prvo mjesto nacionalne top liste.


Sky (Bach) – “Toccata”

Kao prvo, bio je to u neku ruku presedan da australski prog bend uopće pokuca na tu top listu, a kao drugo, još jedan presedan, da bend s takvim izričajem pokori drugu najveću i najjaču top listu na svijetu.

No, ono što je tada isplivalo, vrijedi do današnjeg dana.
I pored neospornih činjenica da su imali albume na najjačim top listama, prodavali milijune vinila, imali monster hit singl na manje, više svim svjetskim top listama („Toccata“ / Bachova obrada), malo tko se onda, a pogotovo danas sjeća ovog benda.

Veo zaborava ga je u potpunost prekrio, iako mnogi bendovi s daleko manje uspješnosti na ovom polju imaju svoje ime i nerijetko se s njih skida prašina. Recimo danski bend Ekseption, koji je u istom razredu, s daleko manje uspjeha, danas daleko bolje kotira….

Muzika na albumu jest pomalo iritantna s prog stanovišta, jer se u njoj ne nalazi nikakav eksperiment, ni pokušaj proboja zvuka na nova polja. Jednostavno albumima vladaju instrumentali posloženi u nisku koje se ne bi posramili miksovi za partije ili pozadinsku muziku.
Ne imajući izazovnost toliko karakterističnu u miljeu, Sky je sam sebe de facto osudio na anonimnost u budućnosti.

U tome se krije još nešto drugo, moglo bi se reći pozitivnije. Muzika koju stvara Sky je idealna muzika za prog zaljubljenika kad mu zatreba pozadinska muzika i ne žele atmosferu kvariti komercijalnih smećem main streama.

Iako ni to nije loše, povijesno gledano, premalo.


Sky – “Sky 2” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh