King Crimson – “The Power to Believe”
04. Ožujka – 2003.

album-art

00:00

King Crimson izdaje trinaesti studijski album, “The Power to Believe”.

Kao i sva prethodna izdanja, tako je i ovo bilo označeno kao prvorazredni događaj za underground, prog komunu. Ali ne samo nju, jer King Crimson su svojim djelovanjem i još više utjecajem odavna probili barijere koje razdvajaju progresivni underground izraz od (progresivnog) mainstreama.

Shodno tomu, nije ni čudno da su im albumi redovni posjetitelji top lista. Tako je i “The Power to Believe”, i pored teškog i zahtjevnog izričaja došao na #159. mjesto Billboarda u Americi. Možda će se ova pozicija učiniti redikuloznim za hvalu, ali ako znate što album sadrži i koju muziku nosi, onda je ovo mjesto prvorazredni uspjeh.

U Engleskoj nije došao na top listu i time neposredno indicirao prog mrak kojeg će povremeno osvjetljavati Steven Wilson sa svojim bendom Porcupine Tree i solo djelovanjem. (Ovime ne mislim reći da u Engleskoj u to vrijeme nije bilo prog bendova, daleko od toga. Ono što poentiram su komercijalne top liste, koje su polako, ali sigurno postajale nedostižni san za skoro sve aktere underground scene!)

Sam album “The Power to Believe” je nastao kao produkt rada na albumu “Level Five” i kompozicije “Happy With What You Have to Be Happy With“, koja se uz ovaj album našla i na istoimenom EP-u, u originalnoj verziji.


King Crimson – “Happy with What You Have to Be Happy With”

Nije baš jednostavno objasniti genezu nastanka studijskih albuma ovog velikog i legendarnog benda, jer se veze prepleću s nitima koja veoma često nisu vidljive. O ovom jednom drugom prilikom, jer ovo je ipak crtica iz povijesti.

“The Power to Believe” je posljednje studijsko ostvarenje pod imenom King Crimson. Postoje veliki izgledi da iz trenutne turneje, na kojoj King Crimson doživljava drugu ili treću ili pak četvrtu mladost, proizađe novi album.

Robert Fripp je već u nekoliko navrata natuknuo da ima „nešto“ novoga materijala i da bi se moglo dogoditi da se uobliči u studiju.

Čitajući između redova, skice su tu i ako bude sreće, predstoje beskonačni sati u studiju u kojima će se brusiti svaka nota, i što je još važnije, zvuk.

Jer, priznali mnogi ili ne, svaki album King Crimsona je izašao na svjetlo dana kao mala gruda snijega, koja je nedugo nakon toga prerasla u lavinu. U lavinu novog zvuka, novog izričaja, povlačeći za sobom bezbrojne sljedbenike koji će na temeljima esence muzike na albumu razviti svoj izričaj i krenuti dalje.


King Crimson – “The Power to Believe” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh