Johnny Hallyday
05. Prosinca – 2017.

Preminula je legenda francuskog rocka Johnny Hallyday!

Teško je s današnje distance ocjenjivati njegov doprinos, jer u svom zenitu je harao pozornicama, punio najveće dvorane i prodavao milijune ploča. Točnije, prodao je oko 100 000 000 ploča, broj na kojem bi mu pozavidjeli i velikani s druge strane La Manchea . (18 albuma su mu dobili platinasti status!)

Taj svoj zenit je imao u šezdesetim godinama, kad je Francuska scena kao i sve ostale, imala svoje Elvis Presleyje. Surađivao je s cijelom armijom najpoznatijih rockera svog doba, od Petera Framptona, Jimmy Pagea, Steve Marriotta, Ronnie Lanea, … . Kao kuriozitet egistira činjenica da mu je svojevremeno koncerte otvarao Jimi Hendrix sa svojim bendom The Jimi Hendrix Experience!

Pod tom aurom je postao ikona francuskog, pa i svjetskog popa.

Johnny Hallyday je u biti bio rock’n’ roll, a ne rock ikona, jer mu je izričaj bio u tim ranim formama rocka, dok je još uvijek koketirao s plesnim fragmentom. No, to ne umanjuje njegov značaj.

Njegovi su koncerti u to vrijeme bili opća tarapana, kola hitne pomoći su imala pune ruke posla odvodeći šiparice u deliriju.

Prvu je ploču izdao davne 1959. godine i cijelog života je bio angažiran na promociji muzike i svega oko nje. Čak ga je i smrt zatekla u trenutku dok je pripremao novi album i planirao novu turneju.

Jednom rocker, zauvijek rocker!

Johnny Hallyday je imao skoro božanski status u francuskom društvu. Status koji se protezao daleko van muzičkih okvira. O tome dovoljno govori podatak da je na vijest o smrti reagirao predsjednik Republike, Emmanuel Macron.

R.I.P. rockeru!

na vrh