Jim Capaldi
1944. – 2005.
28. Siječnja – 2005.

Postoje umjetnici koji nikada nisu bili pod jakim svjetlima pozornice i medijske promocije, ali istovremeno, iako su bili u nekakvoj sjeni, svojim su radom i kreativnošću pridonijeli da glavni akteri dobiju auru koja ih je ustoličila na pijedestal slave.

Jedan od takvih, samozatajnih umjetnika je bio i Jim Capaldi, a onaj kojeg su svjetla obasjavala djelom njegovom zaslugom, Steve Winwood. Dakako, ovako napisao ispada da je Winwood profitirao na Capaldijev račun, što je tek djelomično točno, ali ipak daleko od stvarne priče. Jer Jim i Steve su bili prijatelji „do života“, drugim riječima, upoznali su se kao golobradi mulci i bez obzira na faze stvaranja u kojima su se nalazili, ostali dobri prijatelji sve do Jimijeve smrti.

A Jim je bio jedna velika priča, priča koju je teško ispričati u par rečenica sjećanja na ovog čovjeka, jer sama njegova diskografija, solo i u grupama, bi zauzela prostor cijelog članka.

Stoga, o ovom čovjeku u najkraćim crtama.

Prvo veliko poznanstvo koje će mu preusmjeriti život je stekao kao naučnik u lokalnoj  tvornici, upoznao je Dave Masona, s kojim će mu se život prepletati u nebrojeno slučajeva, de facto cijeli život. Zbog Masona koji je svirao gitaru kao i on, Jim prelazi na bubnjeve kad su osnovali bend The Hellions. (koji kasnije mijenja ime u Revolution)
Život grupe su obilježile neuspješne singlice i neizdani album koji je svjetlo dana ugledati tek 2009. godine, album „Pretty Colours“.


Traffic – “Freedom Rider”

Za jednog gostovanja u Hamburgu grupa odsjeda u istom hotelu kao i The Spencer Davis Group, te Mason i Jim upoznaju wunderkinda, Steve Winwooda.
Bili su to trenuci koji su doslovno zapečatili živote glavnih aktera, jer sve što će se u njihovim životima kasnije odvijati na umjetničkom planu, bit će vezano neraskidivim vezama ovo troje ljudi.

Po prelasku u London često  svira s Jimi Hendrixom, koji je u to vrijeme tek krenuo u visine, no ubrzo se ipak vraća u Birmingham, gdje ponovo svira s  Winwodom i Masonom. Uskoro se triju pridružuje i Chris Wood.
Povremena svirka nakon službenih nastupa se pretvara u jamove, da bi naposljetku iz tih jamova izronile kompozicije i dakako, kvartet kreće u osnivanje nove grupe koju će nazvati Traffic.

Bila je to svojevrsna senzacija u Otočkim okvirima, jer sva su četvorica već bila poprilično poznata, ali ono što je bilo najintrigantnije, svatko je dolazio iz drugačijeg muzičkog miljea. Stoga se nad viješću o osnivanju grupe Traffic nadvilo pitanje, kako će sve skupa izgledati?
Potpisuju ugovor s Island Records i povlače se u tihu kolibu van grada kako bi u miru kreirali prvi album,

U biti teško da bi se to moglo nazvati nekim mirom, jer koliba je postala trendi mjesto okupljanja imena koja su redom ili bila ili su postale legende. Spomenimo samo da je nastanku i uvježbavanju materijala sudjelovao Eric Burdon, Eric Clapton, Pete Townshend, Trevor Burton, …. , i još mnogi, onda postaje jasno kakva je atmosfera vladala.


Jim Capaldi – “Something So Strong”

Grupa Traffic nije bila dugog vijeka, iako se ponovo sastajala nekoliko puta, ostavljajući iza sebe albume u nizu od odličnog, briljantnog, ali i onog manje odličnog.
No, Jim Capaldi je paralelno s karijerom u bendu plovio i solo vodama. Albumi se mu bili zapaženi, neki doduše nisu omirisali top liste, neki pak jesu. Redovno je izdavao i singlice, kao je su redom dijelile sudbinu albuma.
Intrigantan je bio njegov pokušaj spajanja disko muzike i progresivnog popa, koji je završio onako kako je jedino mogao završiti, ali moraju mu se dati krediti za hrabrost.

Jim Capaldi je bio prvenstveno skladatelj, pisac lirike, potom gitarista i  naposljetku (silom prilika) bubnjar. Ono što je u okvirima matične grupe Traffic bilo zapostavljeno, došlo je do izraza na solo albumima, Jim je imao lijep glas, poglavito u rock okvirima.

Odlazak Jim Capaldija je kao i u mnogo slučajeva bio veliki gubitak po muziku, doduše, o njegovo smrti nisu obavještavali svi svjetski meritorni mediji, nije bilo velikih izjava poznatih ljudi, ali bila su dva tribute koncerta, od kojih je svaki pokazao i napokon dokazao, o kojoj veličini govorimo kad spomenemo ime Jim Capaldi.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh