Iron Maiden – “Iron Maiden”
14. Travnja – 1980.

Iron Maiden izdaje album prvijenac i time de facto otvara drugi val britanskog Heavy Metala, koji će ovaj put, za razliku od prvog, prekriti ne samo zemaljsku kuglu, nego napokon, privući bar dio kritičara koji su „uživali mrziti ovaj smjer“.

Napokon se i među „učenim“ glavama rodila spoznaja da Heavy Metal ipak nije prazno prangijanje koje je namijenjeno nižem obliku života i jednostaničnim amebama.

Bilo kako bilo, album izlazi i smješta se na #4 mjesto britanske top liste albuma.

Visoko mjesto za takav album, ali specifično je to, da je uspio omirisati listu samo u Engleskoj. Nigdje više nije uspio, iako je bio izdan u svim zemljama gdje rock ima svoje korijene.


Iron Maiden – “Iron Maiden”

Mimo svega, kao prvi album i nije loše prošao, iako se najviše oko njega lomila produkcija, koja je bila loša i siromašna. No, energija je nadoknadila sve i dakako, nagovijestila auditoriju da najbolje tek dolazi.

I došlo je!

Britanski drugi val je zapljusnuo zemaljsku kuglu i udahnuo novi život žanru kojem su od samog rođenja prognozirali kratku i neuspješnu agoniju.


Iron Maiden – “Iron Maiden” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh