Frank Zappa – „Sleep Dirt“
19. Siječnja – 1979.

Nije tajna da je Frank Zappa jedan od prvih, ako ne i prvi umjetnik koji je pokrenuo lavinu koja je razbila okove diskografskih kuća i ukinula njihov isključivi monopol na djela koja su nastala pod njihovim patronatom. Drugim riječima, u to vrijeme su diskografske kuće radile doslovno što ih je bila volja s albumima, pjesmama grupa i solo umjetnika, a za uzvrat su ti isti dobivali mrvice ili pak ni to (Black Sabbath).

Želeći steći kontrolu na svojim opusom Zappa zajedno s managerom Herb Cohenom osniva diskografsku kuću DiscReet Records, a za distributera uzimaju Warner Bros. Records. Warner objeručke prihvaća ponuđeno.

No, i u tom okruženju Zappa se našao prikliješten, te namjerava krenuti direktno s Warner Bros. Recordsom. I tu dolazi do prvog sudskog spora, jer Cohen zahtjeva pet albuma koje Zappa ima obavezu izdati za DiscReet Records.
Da bi ispunio ugovornu obavezu, Zappa dostavlja trake budućih albuma, ali i tu su ga zaskočili. Svjesno kršeći ugovor, jednostavno mu nisu platili. I ponovo radi sud. Uglavnom, da skratimo priču, jer ovo sve skupa više spada u neki priručnik iz povijesti prava, nego muzike,  1978. i 1979. Zappa izdaje četiri albuma (ostatak koji je dugovao nakon „Zoot Allures“), „Zappa In New York“, „Studio Tan“, „Sleep Dirt“ i „Orchestral Favorites“.

Povezani članci