David Bowie – “Station to Station”
23. Siječnja – 1976.

Čak i s poprilične vremenske distance je skoro nemoguće determinirati status „plastic soul“ faze u Bowievom stvaralaštvu. Nalazeći se između Ziggy Stardust faze i Berlinske trilogije, „plastic soul“ faza je očito predstavlja most između njih dviju, ali ne i brzinski prelazak s jedne na drugu. Drugim riječima, Bowie je živio „plastic soul“ fazu, a njegov alter ego the Thin White Duke staje ravnopravno uz bok Ziggyju, Tomu, … i svih koji će doći nakon njega.

I ne samo to, opsjednutost soulom, funkom, ukratko s „obojenim“ izričajem Amerike, u Bowieu generira ogromnu kreativnu energiju. Kao rezultat nastaje jedan od njegovih najvećih albuma „Station to Station“.


David Bowie – “Golden Years”

Bowie ulazi u studio neposredno nakon snimanja filma „The Man Who“ Fell to Earth”, očito pod dubokim dojmom svega što je proživio u proteklom periodu. I sam omot albuma „Station to Station“ je snapshot kadra iz tog filma, što dovoljno govori o značenju koje mu je Bowie pridavao u toj fazi.

Nažalost, bilo je to i vrijeme kad se Bowie borio s ovisnošću, poglavito od heroina, koji ga je fizički toliko nagrizao, da je ličio na svoju sjenu. U kombinaciji s novim alter egom, Bowie aka the Thin White Duke je izgledao kao duh, koji jedva na sebi ima nešto kostiju, a niti malo mesa.


David Bowie – “Station to Station”

Za razliku od prethodnika, albuma „Young Americans“, Bowie pored eksploatacije soula i funka donekle nagovještava Berlinsku trilogiju. Doduše, teško je i on sam mogao u tim trenucima nešto takvo zaključiti, ali slijed događaja po njegovom odlasku iz Amerike to dokazuje,

Naime na albumu „Station to Station“ Bowie pada pod utjecaj Kraut rock bendova, Neu! i Kraftwerk, a lirikom kreće prema istraživanju spoznaje temeljene na mislima Friedrich Nietzschea i Aleister Crowleyja. Ili Bowievim riječima rečeno, album „Station to Station“ je bio „poziv za povratak u Europu“.

S komercijalne strane Bowie u biti nikada nije imao neki ozbiljan problem, tako je bilo i ovaj put. Auditorij je prihvaćao Kameleona u obliku kojem se isporučivao, te ni the Tin White Duke nije bio izuzetak.
Singlica skinuta s buma “Golden Years”, je pomogla da album „Station to Station“ dođe na top #5 s obje stane Atlantika. S obzirom na muziku koju je nosio, bio je to prvorazredni uspjeh i čemu tajiti, pored Bowieovg imena, prava senzacija,

I na kraju, ono za povijest. Rolling Stone magazine ga smješta na #52 mjesto najvećih album svih vremena.


David Bowie – “Station to Station” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh