David Bowie – “Heroes”
14. Listopada – 1977.

Kameleon roka, David Bowie izdaje dvanaesti studijski album „Heroes“.

Kao i kod svih velikana, brojevi albuma apsolutno ništa ne znače do momenta dok ih se ne smjesti u kontekst i okruženje u kojem su nastala.

Tako i s ovim albumom.

Stoga, uvod u ovu crticu bi trebao izgledati ovako: Kameleon roka, David Bowie izdaje drugi album „Berlinske Trilogije“. Takvom formulacijom album već u samom startu biva definiran i smješten ondje gdje pripada. A pripada najplodnijoj Bowievoj fazi stvaralaštva, kad je koketirao s eksperimentom, usvojio avangardni pristup, te odavao počast svojim korijenima u Kraut Rocku. Trilogija je inače u svim aspektima posebna faza Bowievog stvaralaštva, kako radi samog trenutka, lokacija gdje se snimala i miksala, pa do odabira suradnika, koji su redom svi ponikli iz progresivnog undergrounda.

Dakle, priča počinje okupljanjem za snimanje albuma „Low“, koji se snima u Švicarskoj, a miksa u Berlinu, stotinjak metara od Berlinskog Zida, s naoružanim stražarima. Odabir Berlina nije bio ni malo slučajan. Pored uvijek prisutne asocijacije na buran život između dva velika rata, Berlin je postao sinonim za sivilo i sumornost ljudske psihe.

Povezani članci