Bobby Vee
1943. – 2016.
24. Listopada – 2016.

Preminuo je Bobby Vee u 73. godini. Uzrok smrti, uznapredovala Alzheimerova bolest.

Rijetko tko se danas sjeća ovog čovjeka, ali oni “poprilično” stariji znaju dobro da je vladao američkim, pa i europskim top listama prije britanske invazije.

Bobby je doživio klasičnu sudbinu teen idola tog doba, kad su Beatlesi, Animalsi, Stonesi .. , pomeli sve što se pozornicom kretalo u to doba. Prije te invazije Bobby je imao bezbroj hitova i zauzeo sve moguće pozicije na njima. Ukratko, u to je vrijeme imao ni manje ni više nego 20 pjesama koje su bile na Top 10.

Rođen kao Robert Velline rano dolazi dodir s muzikom, jer mu je cijela porodica svirala neke od instrumenata. Pod svjetla reflektora dolazi slučajno, odnosno doslovno potvrđuje onu “dok jednom ne smrkne, drogom ne svane“. Naime, kad je Buddy Holly smrtno stradao u avionskoj nesreći, organizator zakazanog koncerta nije imao nikoga da bi otvorio koncert Shadowsa, te je posegnuo za najbližim rješenjem


Bobby Vee – „Take Good Care Of My Baby“

A to rješenje je bilo, Robert Velline. Ovim nastupom skreće pažnju na sebe i uskoro mu se nudi ugovor za snimanje pod patronatom Liberty Recordsa.

S njima ispočetka izdaje djelomično uspješne hitove, i kako bi pospješio prodaju, kreće na put. Ovo spominjem jer je s njime kao dio pratećeg sastava bila osoba po imenu Elston Gunnn, čije je stvarno ime bilo, Robert Zimmerman, a koji će postati poznat kao Bob Dylan. Prijateljstvo sklopljeno na toj turneji neće nikada potamniti, te će Bob i Bobby ostati u kontaktu i dobrim prijateljskim odnosima. I još nešto, kako prezime Velline nije bilo zvučno, Dylan predlaže Robertu da ga promjeni u Vee. Ovaj prihvaća, i nova zvijezda je bila rođena.

Do trenutka kad su Beatlesi stupili na američko tlo, Bobby Vee je bio vladar top lista. Ne snašavši se u novim okolnostima, pada na listama i u medijima, koji su imali nove idole.

Kako i u ovom poslu katkad ima nešto humanosti, cijelo vrijeme dok je bio u nemilosti publike, diskografska kuća Liberty Records je bila uz njega. I to im se i isplatilo, jer je krajem šezdesetih Vee ponovo imao hitove na top listama i u biti debelo vratio uloženo u njega za vrijeme “suše“.

Sedamdesete su ga pak našle u starom kalupu te je od tih dana pa sve do novog stoljeća živio na staroj slavi, nastupajući po klubovima i pozornicama pred publikom svoje generacije.

Nema smisla nabrajati njegove hitove ni uspjehe, jer oni danas ni bolje upućenom muzikofilu ne znače ništa. Stoga neka u sjećanju ostane čovjek koji je svojim postojanjem i radom uveselio jednu generaciju i to mu je najveća zasluga sa kojom će krenuti na prašnjave police povijesti muzike.


Bobby Vee – “More Than I Can Say”

 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh