Bob “The Bear” Hite / 1943. – 1981.
05. Travnja – 1981.

Preminuo je vokalni solista grupe Canned Heat, Robert Hite, zvan The Bear.
Uzrok smrti, OD!

U stvari, kasnije se pokazalo da se dogodila kobna greška od strane samog the Beara. Naime, za vrijeme pauze između dva seta u The Palomino Clubu u North Hollywoodu, Bobu je pristupio jedan od fanova benda i ponudio mu drogu. Misleći da se radi o kokainu, Bob ga je ušmrkao, i to je bilo posljednje, jer radilo se o heroinu. Dok su ga prenijeli u bolnicu, Bob je već izdahnuo.

Priča je počela kad je Bob Hite upoznao Alan Wilsona preko Henry Vestinea u nastojanju da privole starog blues pijanistu Sunnyland Slima da ponovo uđe u studio.

Ne znam kako je završila ta epizoda, ali činjenica jest da je u tom pokušaju stvorena jezgra budućeg sastava, kojeg će nazvati Canned Heat.

Prvo pojavljivanje benda datira u Studenom 1969., kad se pojavljuju u epizodi serijala Hugh Hofnera, „Playboy After Dark“.


Canned Heat – “Let’s Work Together”

Veliki dan za Canned Heat je bio nastup na Woodstocku. Poznato je da su svi sudionici ovog velikog događaja debelo profitirali svojim učestvovanjem. Tako i Canned Heat. Iako njihov nastup nije ušao u finalnu verziju filma “Woodstock”, nakon ovog nastupa karijera banda kreće uzlaznom putanjom. Doduše, nastup grupe se pojavio 1994. godine u proširenoj verziji filma. (“Director’s Cut” verzija)

Pored rada u grupi Bob je producirao zajednički album matične grupe s legendom John Lee Hookerom. (album “Hooker ‘N Heat”)

Bob the Bear Hite je ostavio svoj trag u muzici prošlog stoljeća. Canned Heat je bila dio neizostavnog folklora svih otvorenih festivala i to ne za ništa. Svojim su energijom i pristupom bluesu priskrbili sebi vojsku odanih fanova. I to su promotori znali i te kako su cijenili.

Odlazak Boba sa scene se u neku ruku poklapa i sa silaskom bluesa kao dominantnog stila uticaja sa svjetskih pozornica.

R.I.P.!

na vrh