The Who – ”Who’s Next”

Kolovoz – 1971.

The Who izdaje peti album „Who’s Next“.

Još za vrijeme nastajanja rock opere „Tommy“, Townshend je u glavi imao jednu ideju koja ga je u neku ruku proganjala. Radilo se vječnoj dilemi i temi, reakcija publike na umjetničko djelo i njena interakcija. Razmišljanja su ga odvela tako daleko da je u glavi neposredno po završetku „Tommy turneje“, počeo sklapati sljedeću rock operu „Lifehouse“, koja je za razliku od Tommyja trebala uključiti i auditorij u njeno izvođenje. Projekt se zahuktao i pored protivljenja managera i producenta grupe Kit Lamberta, koji je (očito ispravno) smatrao da je potez nerazuman i da nema budućnost. Materijal je skoro bio napisan i grupa je zakazala prve koncerte kako bi provjerila ispravnost svoje odluke.

Nažalost, reakcija publike nije bila kako se očekivalo, svi su željeli čuti stare hitove, dijelove „Tommyja, „My Generation“…. . Uglavnom, malo tko je bio zainteresiran za aktivno sudjelovanje u izvedbi (o čemu se točno radilo nije mi poznato, je interakcija se u pravilu može odvijati na nekoliko razina, …?).

Razočarani odazivom i reakcijom publike, grupa se vraća u studio i de facto od postojećeg materijala snima novi album. Sam podatak da je od devet kompozicija na albumu, njih osam preuzeto iz propalog projekta „Lifehouse“, dovoljno govori. Jedina kompozicija koja je napisana za novi album je bila Entwistleova “My Wife”.


The Who – “Baba O’Riley”

Kako svako zlo i nije baš za zlo, iako su sve pjesme otrgnute od cjeline i nemaju nikakvu poveznicu, (koju bi imale da su osvanule kao dio rock opere), album po izlasku dobiva laskavu titulu najboljeg izdanja grupe do tada. I ne samo to, album se visoko penje na listi naj ostvarenja godine, dekade …

Kako i ne bi kad je sastavljen od kompozicija od kojih svaka, doslovno svaka može krenuti na pohod top listama. Stoga i ne čudi da je album došao na prvo mjesto UK top liste albuma i #4. mjesto Billboarda. Dakako, ni ostatak svijeta nije ostao imun na magičan zov ovog albuma.

Postajući najcjenjeniji album grupe the Who, „Who’s Next“ dopjeva i na Rolling Stoneovu listu „5oo najvećih….“.

No, Pete Townshend nije odustao od svog „Lifehouse“ projekta. Na sljedećim albumima grupe, a i solo izdanjima, će nastaviti s izdavanjem kompozicija iz projekta, da bi 1999. godine izdao veliki set „The Lifehouse Chronicles“, te potom 2007. godine lansirao web stanicu „The Lifehouse Method“, koja nažalost nije uspjela zaživjeti u svojoj ideji.

Očito je čak i danas, toliko godina nakon lansiranja originalne ideje, da je projekt „Lifehouse“ bio daleko ispred svog vremena, kako ondašnjeg, tako i sadašnjeg. Možda jednog dana, jednog dana, ova će ideja zaživjeti u nekom obliku i konačno odati priznanje tvorcu na genijalnosti, ali još više na upornosti u njenom provođenju.


The Who – ”Who’s Next” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh