The Cure – “Boys Don’t Cry”

Veljača – 1980.

Malo je dugovječnih bendova koji su cijelo svoje postojanje uspjeli biti miljenici mlađe publike.

Jedan od takvih su post-punkeri  koji se svojim pjesmama uglavnom obraćaju buntovnim i depresivnim tinejđerima koji se opiru ustaljenim društvenim normama i traže odgovore o seksu, ljubavi i prihvaćanju.

U Veljači 1980. godine The Cure izdaju album “Boys Don’t Cry” koji je bio kompilacija izabranih pjesama s njihovog prvog albuma “Three Imaginary Boys” i singlica “Boys Don’t Cry”, “Jumping Someone Else’s Train” i kontroverzne “Killing An Arab”.

Iako su sve pjesme već bile poznate, zbog drugačijeg rasporeda i same strukture, album “Boys Don’t Cry” ima drugačiju atmosferu nego “Three Imaginary Boys”.

Obzirom da je “Boys Don’t Cry” bio namijenjen američkom tržištu, odlučeno je da će se fokusirati na brže i ne tako tamne pjesme, što je kompletan album dosta smekšalo i približilo širem audiotoriju. Izgleda da je to bio recept za uspjeh, jer je “Boys Don’t Cry” bio bolje prihvaćen i kritičari ga više vole od prvijenca ‘Three Imaginary Boys’.


The Cure – “10.15 Saturday Night”

Album otvara naslovna pjesma “Boys Don’t Cry” koja je sa svojim pop zvukom i čak potpuno drugačijim žanrom od ostatka albuma teško probavljiva svima koji očekuju alternativni goth stil glazbe koji je kasnije postao zaštitni znak The Cure-a.

Za sve one koje će oduševiti ovakav početak albuma, velika je vjerojatnost da će se ostatak albuma dosađivati. Za nas ostale koji ćemo preskočiti prvu pjesmu, ostatak albuma ima solidan materijal sa izuzetkom “Plastic Passion” zbog svoje naglašene banalnosti i singlice “Jumping Someone Else’s Train” zbog prekomercijalnog zvuka i iritantnog prebrzog ritma.

Najjače karike albuma su pomalo psihodelična i zloslutna “Subway Song” i kompleksna “Three Imaginary Boys” koja se bavi depresijom, strahom od samoće i gubitkom općenito.

Uglavnom, na albumu “Boys Don’t Cry” je izgubljena početna konceptualnost koja je na “Three Imaginary Boys” itekako prisutna, ali osim toga… sasvim solidan album.


The Cure – “Boys Don’t Cry” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh