Santana – “Abraxas”

Rujan – 1970.

Nakon što je eksplodirao na Woodstocku i kapitalizirao s prvim albumom, Santana Band izdaje drugi album „Abraxas“.

Puno je toga utjecalo ona nastanak ovog albuma, u biti stalo bi u poprilično debelu knjigu, te stoga u ovom Vremeplovu najkraće moguće.

Naziv albuma je prema Santaninim navodima na printu na omotu došao od Herman Hessea, no kasnije se utvrdilo da Hesse nikada nije napisao citiranu rečenicu, već je i on uzeo derivat iz grčke mitologije.


Santana ‎– “Samba Pa Ti”

Omot albuma je slika „Annunciation“, njemačko/francuskog slikara Mati Klarweina. Santana je vidio sliku na jednoj izložbi i zamolio umjetnika da mu dozvoli upotrebu. Ovaj prihvaća i ne znajući, sebi otvara vrata dizajnu omota albuma. Dovoljno je reći da je dizajnirao albume Miles Davisa, Herbie Hancocka, Earth, Wind & Fire, Gregg Allmana, … Istovremeno, stilski je determinirao veliku većinu omota albuma koje će Santana izdati do današnjih dana.

Iako danas smatran skoro pa remek djelom, album po izlasku pobire mješovite kritike. Od onih dobrih (ali ne i odličnih), do, teško je priznati, ali poražavajućih. I još kad to dolazi od eminentnog pera uglednog magazina (Robert Christgau / The Village Voice), onda vjerujem da Santani nije bilo baš lako u tim trenucima. No, lavina se počela kotrljati i ništa je nije moglo zaustaviti.


Santana ‎– “Black Magic Woman” 

Na ovom mjestu moram ispraviti još jednu povijesnu nepravdu. Danas se manje više svi „Santana“ albumi pripisuju Carlosu Santani. Da, on je bio i ostao alfa i omega Santana Benda i kasnije solo umjetnik, ali recimo na ovom albumu Carlos Santana ima samo jednu kompoziciju koju je sam napisao („Samba Pa Ti“), dok je u dva instrumentala bio ko-autor. Sve ostale kompozicije na albumu su ili obrade („Black Magic Woman) ili su autorsko djelo članova benda. Kompaktnost benda i pristup u kojem svi imaju prostor za kreativan razvoj je doveo do trećeg albuma („Batuka“), koji je vrhunac te faze postojanja Santana Benda odnosno samog Carlosa Santane.


Santana ‎– “Incident at Neshabur”

Santana Bend i kasnije Carlos Santana, kao nasljednik, su u svoje vrijeme determinirali scenu namećući standarde koji su svojim visinama dodirivali nebo. Permanentna evolucija kreativnog naboja je dovela do toga da ne postoje dva albuma istog ili sličnog profila/stila, a kod Santane je taj evolucijski korak bivao sve veći i veći, do kreacije albuma „Caravanserai“, te potom uplovljenja u fuzijske vode u kojima je pokazao i dokazao raskoš svog talenta. Dakako, bilo je to vrijeme kad je kreativni naboj bio obrnuto proporcionalan financijskom, ali, … to je neka druga priča …

Povijest je „Abraxas“ smjestila na pravo mjesto, dala mu auro velikog, a 2016. godine establišment ga je smjestio u National Recording Registry, okarakteriziravši ga kao “culturally, historically, or artistically significant”.


Santana – “Abraxas” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh