Sam Andrew
1941. – 2015.

Veljača – 2015.

U 73. godini života je preminuo Sam Andrew, osnivač grupe Big Brother and the Holding Company, i ujedno njen glavni gitarista. Sam je preminuo nakon srčanog udara i naknadne operacije, u kojoj su mu pokušavali spasiti život.

Rodio se i odrastao u vojnom okruženju, jer mu je otac bio vojno lice. Vjerojatno kao reakcija na disciplinu i stegu koju je nametao taj način života, veoma rano se buni protiv establišmenta i ukalupljenih životnih shema, te se prihvaća gitare kao svog oružja za borbu.

Veoma brzo postaje djelom žive i uzburkane San Francisco scene, gdje susreće budućeg prijatelja i suradnika, Peter Albina, koji isto svira gitaru. Pridružujući James Gurleya i Dave Getza, 1966. godine osnivaju svoj sastav.

U tom okruženju manager grupe pronalazi nepoznatu pjevačicu velikog potencijala, koja će u biti pronijeti glas o grupi. Pjevačica se zvala Janis Joplin.

Kao grupa Big Brother and the Holding Company izdaju dva albuma, (istoimeni i „Cheap Thrills“), nakon kojeg se grupa raspada iako su bili  u meteorskom usponu.

Sam se posvećuje solo karijeri, ali ona nije na tragu uspjeha kojeg je imao s matičnom grupom. Istovremeno, u par navrata, (1969. godine  do 1972. godine), ujedinjuje matičnu grupu, dakako, bez Janis Joplin.

Kako je u to vrijeme isto tako studirao muziku, to mu je otvorilo mogućnost za komponiranje klasične muzike, a isto tako, napisao je muziku za nekoliko filmova.

Usprkos kasnijim radovima, Sam Andrew će ostati upamćen kao gitarista koji je značajno pridonio usponu Janis Joplin, sudjelujući u kreaciji njenog opusa s grupom Big Brother and the Holding Company.

To ga smješta na počasno mjesto u rock povijesti.

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh