Janis Joplin
1943. – 1970.

Listopad – 1970.

U razmaku od dva tjedna, svijet muzike gubi Jimi Hendrixa i Janis Joplin.

Muzička komuna je bila u šoku. Još su sjećanja na Hendrixa bila svježa, kad je stigla vijest da je Janis pronađena mrtva u svom stanu, dijagnoza OD. Kao i Hendrix, imala je 27 godina.

Janis je s muzikom počela veoma mlada. U svom rodnom Port Arturu je pjevala u crkvi, potom u zboru. U školi nije bila baš omiljena, jer je bila neugledno biće. Očito toliko neugledno da su je proglasili za „najružnijeg muškarca“.

Napušta svoje rodno mjesto i kreće u San Fransico, gdje pjeva po klubovima. Uskoro je zapažaju članovi grupe Big Brother and Holding Company, te im se pridružuje.

Od samog početka se vidjelo da je Janis svojim glasom i scenskim nastupom odskače od ove, inače dobre grupe. Ulaze u studio i snimaju prvi istoimeni album, koji izlazi na tržište par dana nakon trijumfalnog nastupa na Monterey festivalu, na kojem skreću pažnju svjetske javnosti na Janis.

Album dolazi na top liste, na #60. mjesto Billboarda, promovirajući band i Janis Joplin.

Drugim albumom se potvrđuju, i štoviše, album postiže veliki uspjeh, smjestivši se na prvo mjesto Billboarda. Janis postaje pop ikona .

No, sve to ide sa svojom cijenom. Droga je uzimala svoj danak. Već po izlasku drugog albuma, Janis je bila teška ovisnica. U nekoliko navrata je bila van tog paklenog kruga, da bi mu se svaki put vraćala i svaki put je taj povratak drogi bio multipliciran. Ovaj put je dobila nadimak „speed queen“. Ne treba objašnjavati sam pojam.

Napušta grupu Big Brother and Holding Company, nakon mnogobrojnih i učestalih savjeta, da to učini, jer ih je nadrasla.

U solo vodama se posvećuje i pisanju.

Oformljava grupu Kozmic Bues Band i s njima snima jedan album, da bi potom i tu grupu raspustila, te osnovala novu, sačinjenu od studijskih glazbenika. Daje joj ime, Full Tilt Boogie Band. S njima ulazi u studio, u namjeri da snimi prvi solo album.


Janis Joplin – “Mercedes Benz”

Za producentskim pultom sjedi Paul A Rothchild, stalni producent The Doorsa. Već na snimanjima je bilo jasno da Janis teško izlazi na kraj sa svojom ovisnošću, no, sve se to nekako nadoknađivalo njenom energijom i nebeskim talentom.

Album „Pearl“, koji je ujedno bio i njen nadimak, nije uspjela završiti. Nakon što je snimila svoju posljednju pjesmu, „Mercedes Benz“, odlazi u hotel. Ujutro je nalaze mrtvu!

Paul nije htio odustati, te od snimljenog materijala sastavlja album, koji izlazi i zasjeda na prva mjesta top lista. Ni singlice nisu lošije prošle, pogotovo „Me and Bobby McGee“, koju je napisao Kris Krstofesrson. Album „Pearl“ i singlica „Me and Bobby McGee“ postaju najuspješnija izdanja Janis Joplin, no nažalost, prekasno za nju.

Janis je bila jedna i jedina. Izuzev Amy Winehouse, ni jedna ženska osoba s muzičke scene joj se nije približila ni na kilometar. Neponovljivog glasa i senzibiliteta, s dubokim osjećajem za blues, Janis ostaje u memoriji i u povijesti upamćena kao pop ikona.

No, ima još nešto po čemu je Janis trebala postati velika, a nije uspjela. Njeno pisanje, kako muzike tako i tekstova se tek počelo razvijati na posljednjem albumu. Mogu samo zamisliti gdje bi bila da je poživila.

Poslušajte „Mercedes Benz“, a capela blues temu … pa će vam sve biti jasno.

JJ – Sing in Peace!

na vrh