Roxy Music – „Avalon“

Svibanj – 1982.

Kažu da život priča priče. I da, istina je, ali kad se to kaže, obično se misli na priče koje su teške za povjerovati, i samo materijalni dokaz ih može potvrditi.

I da, to postoji, klasičan primjer u muzici prošlog stojeća na tu temu jesu albumi „Red“ i „Avalon“.

Prvi djelo King Crimsona, drugo Roxy Music. Statusni blizanci koji nemaju nikakvih drugih dodirnih točaka, ni konceptualnih, ni žanrovskih, ni .. , Uglavnom dvije galaksije međusobno udaljene stotinama svjetlosnih godina, a opet, bliski kad o njima govorimo u odnosu na grupe koje su ih stvorile.
U oba slučaja albumi su nastali od de facto nepostojećih grupa, nastala su u nastojanju „otaljavanja“ ugovora i iz nekog inata ili povijesnog „dispešta“, oba su postala mala remek djela, u slučaju albuma „Red“ ili najprodavaniji, najkomercijalniji i sve ostalo naj, u slučaju albuma „Avalon“.

Vratimo se ovom potonjem (o prvom više možete naći ovdje!).
Roxy Music nije postojao, bar ne po pitanju aktivnosti, Bryan Ferry se okrenuo solo karijeri, Phil Manzanera svom projektu „801“, koji je medijski, ali i kreativno bio na uzlaznoj putanji, Andy Mackay se vratio svojim korijenima, ukratko, Roxy Music su bili povijest.


Roxy Music  – „More Than This“

I onda je Bryan počeo nešto štrabuckati u svojoj bilježnici, pojavile su se neke konture, našao se s Manzanerom i pozvali su MacKaya da im se pridruži. Trio je ušao u studio i da ne duljimo, jer ovo je ipak crtica iz povijesti, kao rezultat izlazi album „Avalon“.

Teško je s ove vremenske distance bilo što o njemu u trenutku izlaska, tako da preostaju samo gole faktorske činjenice koje ukazuju o čemu se radi. A one kažu, album je povijesno gledano pionir sophisti-pop žanra. (teško prevodiv sinonim na naš jezik, ali, najbliže bi mu bio meki/atmosferični pop), singlice skinute s njega, „More Than This“, “Avalon” i nešto manje “Take a Chance with Me”, porobljavaju top liste diljem svijeta, vodeći album u mnogim zemljama na prvo mjesto top lista albuma. Time album „Avalon“ postaje najuspješnije i najkomercijalnije djelo grupe koja de facto i nije postojala u trenutku njegovog nastanaka.

Pa i sama činjenica da notorni Rolling Stone magazin daje albumu 4 i po od mogućih pet zvjezdica „zvoni na uzbunu“ kad je o statusu riječ. Drugim riječima, možda ne remek djelo, ali onda odličan album koji probija granice žanra u kojem se trebao smjestiti, ali i još više, album koji je svjetlosnim godinama daleko od kreativnih vrhunaca grupe u prošlosti, ujedno i vrhunac drugog djela života grupe, doduše naslonjen na solo rad Bryan Ferryja, ali to mu ne umanjuje veličinu.

Puno bi se moglo o ovom albumu, vjerojatno bi debela knjiga bila premala da primi sve ono što mu je prethodilo i nastalo nakon njega, ali, povijesno bitno je to da je grupa na izdisaju dosegla jedan od kreativnih vrhunaca.

A to mogu samo veliki, divovi, koji su nekad hodali zemljom…


Roxy Music – „Avalon/ full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh