The Rolling Stones – “I Wanna Be Your Man”

Studeni – 1963.

Na svojim počecima The Beatles se nisu libili drugima poklanjati svoje pjesme.

Tako su pjesmu “Do You Want to Know a Secret”, koja je postala veliki hit, poklonili Billy J. Krameru, te isto tako i pjesmu “Bad to Me”, dok su Cilli Black poklonili pjesmu “Step Inside Love”.

Ipak najpoznatiji poklon je bio Rolling Stonesima, koji su ga objeručke prihvatili. U trenutku kad su McCartney i Lennon napisali  “I Wanna Be Your Man”, the Rolling Stonesi su imali samo jednu singlicu iza sebe i to s obradom Chuck Berryjeve pjesme “Come On”.

U stvari, priča počinje od managera Stonesa, Andrew Loog Oldhama, koji je shvatio da njegovim pulenima nema naprijed, dok se „na tepetu“ ne nađu autorske teme. U nedostatku materijala od članova benda, napravio je zasjedu. Čekao je da se McCartney i Lennon dovezu taksijem do studija i tu ih sačekao sa zamolbom. Razumjevši situaciju u kojoj se Stonesi nalaze, duo prihvaća i tog dana se rađa gruba verzija pjesme “I Wanna Be Your Man”.

The Rolling Stonesi su je odradili na svoj način, fokusirajući se na Jaggerov glas i Brianovu pršteću gitaru. Singlica izlazi i penje se na #12 mjesto UK liste singlova.


The Rolling Stones – “I Wanna Be Your Man”

Bio je to u stvari prvi uspjeh The Rolling Stonesa i alarm manageru Oldhamu da natjera pulene na pisanje pjesama.

Anegdota iz tog vremena kaže, da je jednog dana Oldham zatvorio Jaggera i Richardsa u kuhinju stana i nije im dao da izađu vani dok ne napišu nešto. I napisali su. U kuhinji je tog dana nastala prva pjesma tandema Jagger/Richards, “As Tears Go By”.
Ostalo je povijest!

Pjesma “I Wanna Be Your Man” se našla i u diskografiji Beatlesa. U njihovoj verziji osvanula je na albumu “With the Beatles”, a vokal pjeva Ringo Starr.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh