Pink Floyd
1964. – 2014.

Kolovoz – 2015.

15. Kolovoza, 2015-te godine David Gilmour je potvrdio strahovanja svih fanova diljem svijeta. Najveća grupa psych ere je otišla u zasluženu mirovinu.

Pink Floyd je i službeno prestao postojati.

Nakon skoro pola stoljeća života, grupa odlazi u povijest, da bi bila zapamćena po mnogo ćemu. Nema smisla ovdje nabrajati po ćemu je Pink Floyd zadužio naše živote, već ću samo podcrtati jednu misao.

Bez Pink Floyd, muzika prošlog i ovog stoljeća ne bi izgledala kako izgleda, a svi mi bi bili siromašniji za puno, puno toga. Beskompromisnim uskakanjem u “main stream” svojim progresivnim izrazom, utrli su put armiji koja je nahrupila iza njih. Nažalost, ni jedna od tih grupa nije uspjela doseći visine na kojima je Pink Floyd obitavao.

Namjerno ovom prilikom ne spominjem imena članova benda, od kojih je svatko, a pogotovo Waters i Gilmour, opet priča za sebe. Jer Pink Floyd se vremenom pretvorio u instituciju koja je nadrasla svoje tvorce. Samim tim, ime Pink Floyd postaje sinonim jedne ere, jednog stila života i nadasve, jednog specifičnog pristupa muzici, koji je uvijek garantirao novo, uzbudljivo i nadasve, muzički „zarazno“.

Zarazno do te mjere da smo im se vraćali bez prestanka svih ovih godina i bez iznimke slušali sve njihove albume, od prvoga sa Syd Barrettom do posljednjeg, koje su u biti izdali Gilmour i Mason.

Povijest će napisati definitivno o ovom velikom sastavu, no, ono što je već sada jasno, Pink Floyd će otići na policu na kojoj će ga vremenom pokriti prašina, ali ne i zaborav. Jer legislativa benda već sada živi kroz tribut grupe, koje su svojim kvalitetom produkcije i prezentacije skoro pa dosegle original.

U tom smjeru će vjerojatno ići cijela industrija. Jer jednom, kad svi glavni akteri siđu sa scene, a taj trenutak, nažalost i nije tako daleko, njihova će muzika nastavit živjeti.
Da je tomu tako, svjedoče franšize koje su dodijeljene sastavima Brit Floyd i Australian Pink Floyd Show, za reprodukciju muzike Pink Floyd, The Musical Box za reprodukciju muzike grupe Genesis, ... itd itd

Drugim riječima, čak i nakon službenog gašenja aparata koji su održavali grupu na životu, Pink Floyd će ponovo, možda po zadnji put, biti inovator i svjetionik budućnosti. Ovaj put za smjer kojim će se kretati muzika u ovom stoljeću.

Stoga, ovom prilikom jedino mogu zahvaliti Watersu, Gilmouru, Wrightu, Masonu i Barrettu što su postojali i svojim radom nam donijeli daleko više od obične radosti.

Unijeli su užitak i nezaboravne trenutke, koji su nas u tolikoj mjeri determinirali, da je muzika postala način života!

Ponovit ću, muzika je bila naš način života!

“I’ll see you on the dark side of the moon”

na vrh