Led Zeppelin – „In Through the Out Door“

Kolovoz – 1979.

album-art

00:00

Led Zeppelin izdaju posljednji album „In Through the Out Door“.

Album je bio zamišljen kao neka vrst povratka korijenima, no nevolje koje su pratile njegovo stvaranje i sam izlazak, okrenule su tijek nastanka, pa i sam sadržaj. Naime, uoči početka okupljanja grupe za pisanje, pri završetku posljednje američke turneje, Robert Plant gubi sina.
Uz to, grupa je bila prisiljena na izgon iz Engleske, kako bi izbjegli plaćanje ogromnih poreza. Tako se dogodilo da ih na Otoku nije bilo više od dvije godine.

Kad su napokon ušli u studio, ispostavilo se da će to biti prvi album, na kojem Page nije autor ili koautor svih kompozicija. Naime, John Paul Jones je ovdje uskočio, te svojim kompozicijama i prisustvom debelo pridonio profilu albuma. Točnije rečeno, samo su dvije, “South Bound Saurez” i “All My Love”, autorsko djelo Jimmy Pagea.

Sve ostale su plod suradnje John Paul Jonesa, Roberta Planta i nešto manje, Bonhama.


Led Zeppelin – “In The Evening”

Bilo kako bilo, album izlazi i po automatizmu dolazi na vrhove top lista. Na Billboardu se penje na #1 mjesto nepuna dva tjedna od izlaska i što je interesantno, za sobom povlači sve prethodne albume Led Zeppelina, te se svaki od njih parkira na neko od prvih 200.
Impresivno!

Na drugi stranu, album biva primljen na nož od kritike, publika baš i nije marila za to.

Nažalost, kako sam rekao, ovo je bio posljednji album ove velike grupe, jer sljedeće godine u devetom mjesecu John Bonham umire i tu se priča o Led Zeppelin završava. Štoviše, s njihovom pričom završava se cijela epoha, jer već početak osamdesetih označava odmicanje od legislative šezdesetih i sedamdesetih, i to u najgorem mogućem smjeru – sveopćem idiotizmu i totalnoj komercijalizaciji.

Ono novo seli u podzemlje i do njegovog izranjanja u mainstream medijima počinje vladavina žutila.

No, to je već neka druga i daleko teža i mučnija priča.


Led Zeppelin – „In Through the Out Door“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh