Percy Sledge – “When a Man Loves a Woman”

Travanj – 1966.

Često se u povijesti muzike događa da je pjesma napisana za nekoga, ali je proslavi netko sasvim drugi ili pak pjesma biva lansirana na slobodno tržište i prvi izvođač je snimi, ali ne postiže s njom neki značajniji uspjeh. Tek nakon drugog ili pak trećeg pokušaja obrade pjesma eksplodira na top listama, donoseći izvođaču, ali i autorima slavu i pune bankovne račune.

No, postoje pjesme koje su ciljano napisane za neke izvođače i iz prve stječu kultni status i rezerviraju si policu u povijesti muzike za autore i izvođače. Jedna od takvih pjesma je i „When a Man Loves a Woman”, koju je snimio Percy Sledge, a za njega su je napisali Calvin Lewis i Andrew Wright.

Pjesma po samom izlasku porobljava sve top liste na svijetu, ne rijetko se parkirajući na prvo mjesto i tu stoji tjednima. Sam podatak da nije postojala top lista na cijeloj zemaljskoj kugli na kojoj nije obitavala je vrijedna divljenja. A kad na to još dodamo i prvo mjesto na svim mogućim pod listama Billboarda, kao i na glavnoj, te prvo mjesto u Kanadi i drugo mjesto u UK, onda veličina ove pjesme poprima prave gabarite.


Percy Sledge – “When a Man Loves a Woman”

No nije sve teklo glatko, dapače. Sudbina je umiješala prste možda i više nego je smjela, ali i pored toga, ništa joj nije moglo stati na put.
Radilo se o aranžmanima, pogotovo duhaće sekcije. Prva snimka finalne verzije je napravljena, no autori i sam Percy nisu bili zadovoljni s njom, te su odabrali drugi studio i tu snimili novu finalnu verziju. No, i tu su se pojavili problemi, jer prema riječima sudionika duhaća sekcija nije bila „naštimana“, te se prionulo ponovnom snimanju.

Kako su u matičnu diskografsku kuću dostavljene sve trake, došlo je do zabune, te je na singlici otisnuta „falša“ verzija. Kad se uvidjelo grešku, već je bilo kasno. Singlica je već bila u „presi“ i za koji dan zauzela top liste.

Na to više nitko nije spominjao „pravu“ ili “falšu“ verziju, tron je bio osvojen i to je jedino bilo važno.


Percy Sledge – “When a Man Loves a Woman” / živa snimka

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh