Pacific Gas & Electric – “Are You Ready”

Negdje između rata i ljubavi

album-art

00:00

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina, Kalifornija je bila meka američkog sna, a Los Angeles, neprekidno sunčan grad na obali Pacifika, predstavljao je sve moderno i napredno.

Filmska industrija se razvila i omogućila razvoj televizije, radija i diskografske industrije. Industrija ploča prihvaćala je svakog tko je mogao postati protestni pjevač, pod uvjetom da donosi novac – sve je bilo u “poruci“.

Do sredine šezdesetih popularna muzika u L.A.-ju bila je dio etabliranog sustava, jednostavno prateći trendove, u sjeni onoga što se događalo u San Francisku, kao gradskom pra-rivalu.

No, stvari su se ubrzo počele mijenjati. Pritisak društvene zabrinutosti i vatrenih antiratnih prosvjeda pratila je jedna od najuzbudljivijih glazbenih rock scena u modernoj povijesti, dajući imena koja su obilježila čitavu generaciju, ali i ona koja su nezasluženo ostala u drugom planu.

Temelji blues-rock sastava Pacific Gas & Electric datiraju još od davne 1966. godine u Los Angeles-u, kada je samouki gitarist Tom Marshall formirao Bluesberry Jam, u čijim je redovima bio uključen i bubnjar Charlie Allen. Allenove vokalne mogućnosti (bojom i stilom negdje između Jimi Hendrixa i Otis Reddinga, ali i James Browna) su bile takve da je napustio bubnjeve i konačno završio kao frontman sastava, dok je njegovu stolicu za bubanj preuzeo Adolfo de la Parra 1968. godine.


Pacific Gas & Electric – “Are You Ready”

Nedugo nakon toga de La Parra otišao je u Canned Heat, zamjenjujući Frank Cooka koji se zatim pridružio ovom sastavu. Nakon dolaska gitarista Glenn Schwartza (prethodio Joe Walshu u embrionalnom sastavu The James Gang) i bassiste Brent Blocka, sastav je promijenio svoje ime u Pacific Gas & Electric Blues Band, a onda skratio u Pacific Gas & Electric kada su potpisali za Kent Records.

Bio je to jedan od prvih rasno miješanih sastava na L.A. glazbenoj sceni.

Njihov prvi album, “Get It On”, objavljen 1968. godine, nije uspio napraviti veći utjecaj. Ipak, nakon što su se pojavili na Miami Pop Festivalu krajem 1968. godine, i tom prilikom bili primijećeni, sastav je potpisao ugovor s diskografskom kućom Columbia, koja je 1969. objavila istoimeni album “Pacific Gas & Electric”.

Njihov sljedeći album, “Are You Ready”, isporučio je svoj prvi hit, naslovnu pjesmu koja je došla u Top 20 u ljeto 1970. (točnije # 14 na Billboard Hot 100).

Unatoč tom uspjehu, većina se članova razišla, prisiljavajući Charliea Allena da okuplja nove članove sastava. Dolaze gitarista Ken Utterback, basista Frank Petricc, Ron Woods na bubnjevima, Jerry Aiello na klavijaturama, trubača Stanley Abernathy, saksofonista Alfred Gallegos i Virgil Gonsalves, te perkusionista Joe Lal.

U to vrijeme je američka komunalna kompanija Pacific Gas & Electric Utility Company izvršila pritisak na sastav da promijeni svoje ime, pa su ga skratili u PG & E, što je nešto kasnije bio i naslov njihovog albuma iz 1971. godine.
Također su se pojavili u filmu i kao autori glazbe za film “Tell Me That You Love Me”, Otto Premingera, u kojem glumi Liza Minnelli.

Nakon 1972., PG & E se u osnovi pretvorio u solo projekt Charlie Allena.
Posljednji album pod imenom Pacific Gas & Electric “Starring Charlie Allen”, snimio je Allen sa studijskim glazbenicima i objavljen je na Dunhill etiketi 1973. godine.


Pacific Gas & Electric – “Love,Love,Love,Love,Love”

Album “Are You Ready” kompaktna je kolekcija raznih utjecaja koje su u to vrijeme dominirale na američkoj sceni. Iako više blues-rock orijentirani nego psihodelični, očiti su utjecaji crnog zvuka Motown produkcije, soula, gospela i umjereno funka, ali u pojedinim trenutcima i countryja.

Prisutne obrade, “Hawg for You”, Otis Reddinga, “Blackberry”, Isley Brothersa, “When a Man Loves a Woman”, Percy Sledge, dovoljno govore o tim utjecajima.

“Are You Ready” je definitivno najpopularnija pjesma sastava, naslovna pjesma s ovog albuma. Potpisuju ju je Charlie Allen i John Hill. Zapravo, to je bio njihov jedini hit. Zvuči istodobno inspirativno i apokaliptično, kao mračni dragulj gospel-funk blues-rocka.
Početni stih pjesme, “‘There’s rumors of war” (“Postoje glasine o ratu”), izreka je iz Biblije, Matej 24: 4. Tekst pjesme se nastavlja u istom tonu, uz pulsirajući, snažan zvuk pjesme u kombinaciji s Charlie Allenovim vokalom crnog propovjednika evanđelja, stvarajući dodatno atmosferu koja naglašava kritiku suvremenog života, kao i poruku nade u beznadno korumpiranom svijetu.

“Love,Love,Love,Love,Love” krajnje neinventivnog naslova, kao i refrena, ipak, gledajući glazbeno, je jedna od najsvjetlijih i najdinamičnijih trenutaka albuma. Tome sigurno pridonosi valjajući i tutnjajući zvuk acid gitare, vrlo blisko Hendrixovom gitarističkom izrazu, koji, uz Allenov vokal, dominira u ovoj pjesmi.

Ovo je album kojem sam se vraćao često u svom životu, stoga zaslužuje biti spomenut i na ovim stranicama, barem kao podsjetnik na jednu generaciju koja je na zalazu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh