Norah Jones – “Come Away With Me”

Veljača – 2002.

Postoje tako neki albumi koji se pojave „ni od kuda“, u izvedbi izvođača koji izrone kao katapult na površinu „u stilu atomske podmornice s 1000 metar dubine“ i zarobe svjetski auditorij svojom zaraznom univerzalnošću i kvalitetom, bez obzira na žanr kojem pripadaju.

Osnovna karakteristika tih albuma i izvođača je u tome da probijaju sve moguće granice i razlijevaju se preko cijele palete žanrova u kojima rijeko obitavaju slična izdanja.

Takav je bio album „Come Away with Me“, jazz pjevačice, pijanistice i skladateljice, Norah Jones.
Na početku milenija je uskrsnula u obliku božice podija i svojim baršunastim glasom porobila sve koji su bili ispred nje, bilo u publici, bilo u prodavaonici ploča. Sam pogled na godinu izdanja, a radilo se o godini 2002., kad je piratstvo bilo na nekom vrhuncu, a prodaja nosača zvuka u drastičnom opadanju, i nakon toga pogled na brojke o prodaji albuma, pa onda pogled na žanr koji prevladava na albumu, dovodi u nevjericu.

Ulaziti u detalje prodaje po fazama života albuma značilo bi dobrano napuniti stranicu faktografskim podacima, stoga samo par onih najvažnijih.


Norah Jones – “Come Away With Me”

Album se do 2016. godine prodao u 11 000 000 kopija samo u Americi, provevši na Billboard top listi ukupno 165. tjedana, doprijevši do magičnog prvog mjesta. A kumulativno, s ostatkom svijeta prodao se do 2016. godine ukupno u tiraži od 27 000 000 kopija. Interesantno je pak to da je recimo u Njemačkoj, na nacionalnoj top listi albuma proveo punih 141 tjedan, pri tom došavši do drugog mjesta.
Sve u svemu, monstruozne brojke za debut album, skoro pa nepoznate umjetnice.

No, Norah Jones je bila sve samo ne nepoznata umjetnica. Sljedbenicima muzičke scene nije promakla mlada umjetnica  baršunastog glasa, velikog potencijala, pa i u svjetlu činjenice da joj je otac Ravi Shankar, najpoznatiji svirač sitara na svijetu i miljenik publike sedamdesetih. I dakako, neizostavni faktor svih velikih koncerata, poglavito veznih za djelovanje George Harrisona, s kime je prijateljevao sve do Georgijeve smrti.

Norah Jones je u biti napravila ono što je rijetkima uspijevalo, kako prije nje, tako i sigurno rijetkima će uspjeti nakon nje. Spojila je skoro pa nespojivi niz, blues, jazz, folk, soul i country i dobila jedan lijepi izričaj, prepun elementa svakog žanra. Kad se na taj mix doda i njen vokal, uz majstorske aranžmane, dobiva se album koji pobjeđuje na svim poljima.

I pobjeđivao je, jer je pokupio xy Grammy nagrada u godini izlaska.


Norah Jones – “Come Away With Me” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh