Mott the Hoople – „All the Young Dudes”

Srpanj – 1972.

album-art

00:00

S četiri albuma iza sebe i bezbrojnih koncerata, Mott the Hoople je bio na korak do raspada. Bez obzira na to što su im albumi bili u najmanju ruku odlični, što je grupa na pozornici izgarala, uspjeh bilo kakve vrste ih je permanentno mimoilazio. Pri kraju promo turneje četvrtog albuma grupa je najavila razlaz.

I onda počinje bajka, jer kako drugačije opisati slijed događaja koji se može naći samo u pričama za djecu i to samo za „laku noć“.
Dakle, glas o raspadu po završetku turneje dolazi do David Bowieja, te ih ovaj dočekuje po povratku u London. Nudi im pomoć u obliku pjesme „Suffragette City“ (koju je Bowie objavio na albumu „The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“) .

Grupa odbija jer smatra da je pjesma daleko od njihovog izričaja, te ne žele ni po cijenu raspada „kompromitirati“ dosad napravljeno. (slušajući danas pjesmu u Bowiejevoj izvedbi i znajući put kojim su krenuli Mot the Hoople, odbijenica je ipak bila malo pretjerana, usudio bih se reći, ziheraška).
Bowie se nakon toga vraća s drugom pjesmom „All the Young Dudes“. Grupa prihvaća, ulazi u studio i pod Bowiejevim patronatom snima singlicu koja izlazi tog Srpnja 1972. godine.


Mott the Hoople – „All the Young Dudes”

Po samom izlasku singlica skreće pažnju na grupu, iako se po izlasku nije znalo tko je autor. Kad je to isplivalo, bio je to vjetar u leđa grupi kojeg do tada nije osjetila.

Pjesma „All All the Young Dudes” postaje himna glam pokreta, a istoimeni album koji je uslijedio je napokon Mott The Hoople donio na top liste i priskrbio im status kojeg su odavno zaslužili svojim prijašnjim izdanjima.

Kao posljedica, album „All the Young Dudes” je povukao sa sobom i prethodnike i odjednom su svi otkrili Mott The Hoople.

I za kraj, pomalo otužno. Naime Bowie je ponudio i bio voljan i dalje surađivati s grupom, no, na snimanju sljedećeg albuma dolazi do nepomirljivih nesuglasica te ih Bowie napušta.

No, Mott The Hoople je već bio visoko, s dovoljno talenta i znanja da tamo i ostane.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh