Led Zeppelin & Singapur!

Veljača – 1972.

Do 1972. godine Led Zeppelin su bili nezaustavljivi. Njihov četvrti album je bio van već par mjeseci, top liste su bile pod nogama, a “Stairway to Heaven” je suvereno vladao radio stanicama. Kritika im je podilazila hvalospjevima, a publika punila sve moguće prostore u kojima su nastupali.

Bili su najveća grupa na svijetu!
Bili su milijunaši!

Mogli su što god su htjeli, osim … !

U Veljači 1972. godine, grupa je uvrstila Singapur u svoju listu na ruti prema Japanu i oko svijeta. Činjenica jest da su koncert organizirali i najavili u Singapuru, a kako su lokalni organizatori previdjeli činjenicu koja će otkazati koncert, ostaje nejasno.

Uglavnom, grupa je sletjela na aerodrom u Singapuru, ali vlasti su im uskratile ulazak, radi duge kose. Ne samo što im nisu dozvolili ulazak u Singapur na dogovoreni koncert, već im je bio zabranjen izlazak iz aviona.

Singapur je u to vrijeme živio u nekoj vrsti izolacionizma od ostatka svijeta, donoseći zakone kako bi spriječio utjecaj “drug culture”, odnosno moderne umjetnosti. Kao popratnu pojavu “zabrane kulture” vlast je uvela zabranu duge kose kod muškaraca i propisala točne dužine do koje se kosa smatra normalna, a nakon koje nastupa „duga” kosa.

Led Zeppelin nisu bili jedine žrtve ovih zakona. Iste je godine Cliff Richard morao otkazati koncert u Singapuru, jer mu je kosa “dodirivala” ovratnik košulje, a i Bee Gees su dobili zabranu slijetanja.

Da ne ispadne da su samo zapadnjaci bili žrtve, na listi se našao i Kitaro koji je morao otkazati rasprodani koncert.

Od tada, Singapur je omekšao, te je napokon, 2013. godine Robert Plant, nastupio u Singapuru. Bio je to prvi koncert kojeg je neki član Led Zeppelina ikada priredio u toj državi.

na vrh