Led Zeppelin – “Led Zeppelin”

Siječanj – 1969.

Po raspadu grupe Yardbirds, na pritisak diskografske kuče, Jimmy Page preuzima na sebe obvezu odrađivanja već ugovorene turneje po Skandinaviji.
Doduše i nije imao baš nekog izbora, jer je ostao jedini legitimni član banda.

Ostavši doslovno sam s dugovima i obavezama Yardbirdsa, Jimmy Page zove starog poznanika John Paul Jonesa da mu se pridruži.
Glas o mladom pjevaču benda Band of Joy je dopro do Pagea, te i njega poziva u novi bend. Posljednji se pridružio John Bonham i New Yardbirds su krenuli na kratku turneju.

Bilo je zamišljeno da to bude jednokratno okupljanje, da se u biti “odradi” turneja i po povratku, svatko na svoju stranu. Za vrijeme turneje se dogodila magija na pozornici, te su odlučili ostati neko vrijeme zajedno i pokušati snimiti album.

Bez jasnog koncepta, snimaju prvi album sastavljen većinom od „zaboravljenih“ blues standarda, koje su potpisali kao svoje. To im je kasnije donijelo probleme, ali prvi album je ispunio svoj zadatak, o njima se počelo govoriti.

Doduše, jest da se govorilo, ali ne lijepo. Ili konkretno rečeno, bio je redom popljuvan od kritike, ali i od samih muzičara u okruženju. Možda je najveća „podlost“ došla od Keith Moona i John Entwistlea iz grupe The Who, koji su im u sprdnji rekli da će im album potonuti kao olovni cepelin (bila je to aluzija na veliku katastrofu koja je zadesila Zeppelin, iz koje je i proizašlo ime benda)).


Led Zeppelin – “Dazed and Confused”

Ni u Americi, gdje je izašao prije nego u Engleskoj, nije na sebe skrenuo neku pažnju. Koktel bluesa, rocka i countrya jednostavno nije nikoga alarmirao da se iza horizonta valja nova lavina.

Jedini koji je u četvorici golobradih mladića prepoznao potencijal bio je Ahmet Ertegun, vlasnik diskografske kuće Atlantic, koji im je i pored uvjeravanja suradnika u siguran gubitak, pružio šansu da snime drugi album.
Ostalo je povijest!

Prvi album grupe Led Zeppelin se u povijesnim okvirima smješta na sam vrh produkcije tog doba i slovi kao album koji je bio jedan od važnih čimbenika u pokretanju novih valova u muzici, pogotovo Heavy Metala.
A koliko je samo vrednovanje albuma evoluiralo tijekom vremena, dokazuje slučaj uglednog Rolling Stone magazina, koji je album po izlasku smjestio na samo dno, u kategoriju smeća i „još ispod toga“, da bi ga na svojoj listi “500 najvećih svih vremena” koju su napravili u ovom stoljeću, smjestili na #29. mjesto!


Led Zeppelin – “Led Zeppelin” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh