Lansiran MTV!

Kolovoz – 1981.

Godina je 1981.!

MTV je lansiran i polako, ali sigurno preuzima primat nad industrijom zabave, pogotovo onom u muzičkom segmentu. Ne samo da preuzima primat, već počinje diktirati uvjete, koji će imati nesagledive posljedice po kreativnu muziku dvadesetog stoljeća.

No, o ovoj temi drugom prilikom.

Za ovaj put, par crtica o onima koji su na vrijeme uvidjeli o čemu se radi i uskočili u trend trominutnih kompozicija, s neizbježnim pratiteljem, videom. Ne odričući kvalitetu pionirima tog pristupa, ipak se na kraju balade mora priznati, da je video odnio primat nad audiom, te je u konačnici, postao daleko važniji od same kompozicije, koju je trebao reklamirati.

Drugim riječima, audio je postao nužno zlo, ništa doli muzička pozadina video prezentacije. Tu se negdje krug zatvorio, te su cijele generacije počele odrastati na retardiranoj logici, da je muzika u stvari tu radi video prezentacije.

Doduše, zbog količine smeća koja se vrtila na ovoj satelitskoj postaji, nije ni čudo da je percepcija javnosti po pitanju muzike u potpunosti izmijenjena.

No, vratimo se onima koji su imali nosa.

Dakle, u petom mjesecu 1986. godine, prvenstveno zahvaljujući MTV-u, Peter Gabriel postiže svoj najveći komercijalni uspjeh sa singlicom “Sledgehammer”, koja je dakako, ponijela njegov peti studijski album na vrhove top lista.

Istog mjeseca, poglavito zbog bjesomučnog ponavljanja video clipa na MTV-u, Robert Palmer isto tako visoko leti. Singlica “Addicted to Love”, svoj visoki položaj može zahvaliti prvenstveno videu koji je nosio.

Isti mjesec je donio vrhove top lista grupi Europe i njihovom hitu „Final Countdown“, koji se isto tako bez prestanka vrtio na MTV-u.

I da zaokružimo ovaj mjesec u povijesti muzike. Nakon što je MTV emitirao maraton posvećen američkoj grupi Monkees, njihova karijera koja je de facto završila prije skoro 15 godina, dobiva novi uzlet te kreću na svjetsku turneju, kako bi kapitalizirali taj događaj.

Ovo su bili oni svijetli primjeri, kad je video debelo pomogao muzici, bez da je ista gurnuta u pozadinu. Nažalost, kako sam već napisao, “prvi su se mačići bacili, i onda je uslijedilo nešto što je najbolje preskočiti ili prespavati.

Nažalost, nemoguće!

na vrh